Cuba prevede noi penurii de carburanţi în octombrie

Autorităţile cubaneze au avertizat populaţia că insula va suferi noi lipsuri de carburanţi în octombrie, dar fără ca situaţia să degenereze până la o întrerupere totală a aprovizionării, a afirmat joi şeful statului, Miguel Diaz-Canel, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Nu am ajuns şi nu vom ajunge (la o situaţie) fără carburanţi. Nu am ajuns şi nu vom ajunge (la o situaţie) fără resurse în ţară”, a scris preşedintele cubanez pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

În timp ce Cuba s-a confruntat din iulie cu puţine întreruperi de curent, în pofida unei veri toride, iar benzinăriile au fost aprovizionate regulat, autorităţile au prezentat miercuri un tablou mai puţin încurajator pentru prima jumătate a lui octombrie.

„Sunt ţări furnizoare care nu au putut ori nu şi-au respectat angajamentele faţă de noi” de a aproviziona ţara cu carburanţi, a declarat la televiziunea de stat ministrul energiei şi minelor, Vicente de la O Levy.

Următoarele săptămâni vor fi „complexe”, a adăugat el, precizând că producţia de energie electrică va fi afectată de lipsa motorinei.

Insula condusă de partidul comunist şi supusă unui embargo american din 1962, a cunoscut dificultăţi energetice în ultimii ani, în timp ce actuala criză economică este cea mai gravă pe care a trăit-o ţara de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Embargoul american, înăsprit sub preşedinţia lui Donald Trump (2017-2021) şi uşor relaxat sub Joe Biden, „căută asta”, ca Cuba să se găsească „fără resurse”, dar „socialismul înseamnă planificare, participare şi poporul la putere. Toate problemele vor avea o rezolvare”, a mai scris spus preşedintele Diaz-Canel pe X.

Ţara a suferit deja lipsuri severe de carburanţi din aprilie până în iunie.

Venezuela, principalul furnizor al Cubei, şi-a redus livrările la jumătate între 2016 şi 2021. Mexicul şi Rusia, însă, au ajutat în acest an la atenuarea deficitului energetic al insulei, reaminteşte AFP.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare