Cuba testează o tehnică de reducere a populaţiei de ţânţari

Cuba a testat pentru a doua oară tehnica cunoscută sub numele de „insecta sterilă”, menită să reducă rata de înmulţire a ţânţarului Aedes aegypti, agent de transmitere a unor boli precum febra dengue, Zika şi Chikungunya, relatează EFE, scrie Agerpres.

Potrivit presei oficiale de marţi, o dronă a fost folosită pentru a elibera, pe calea aerului, în Havana, exemplare de masculi, sterilizaţi în prealabil cu radiaţii ionizante, pentru a se împerechea cu femelele sălbatice, reducând astfel populaţia de Aedes aegypti.

Experimentul a fost realizat de Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kouri pentru a testa efectele eliberării ţânţarilor pe calea aerului în loc de cea terestră, în ceea ce priveşte supravieţuirea, dispersia şi competitivitatea, a detaliat Marta Contreras, responsabilă în domeniul nuclear, citată de ziarul Granma.

Aceasta a explicat că ţânţarii masculi „nu muşcă, nu răspândesc boli şi îşi menţin competitivitatea sexuală chiar şi atunci când sunt expuşi la radiaţii”.

Primul test al acestei tehnici a fost aplicat în Cuba în noiembrie 2019. Timp de opt luni, în zonă au fost efectuate eliberări săptămânale de vectori – toate la sol – iar procedura a fost extrem de eficientă, eliminând aproape complet populaţia de ţânţari din zonă.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare