Cum să ne protejăm de caniculă: Hidratare, fructe și legume proaspete, îmbrăcăminte din fibre naturale, fără efort fizic în soare

În Capitală, canicula începe să înroşească liniile de la Ambulanţă. În două zile, peste 3.200 de oameni au cerut ajutor medical, cei mai mulţi cu urgenţe de cod roşu şi galben. Numărul apelurilor de la cei cărora li s-a făcut rău pe stradă a crescut cu 25 la sută. Iată ce trebuie să facem ca să nu avem nevoie de Salvare, transmit Știrile TVR. 

Hidratarea este vitală acum! La fiecare 20 de minute, trebuie băut un pahar de apă la temperatura camerei sau un iaurt. Setea e semn de deshidratare! Băuturile cu cofeină sau zahăr, dar şi alcoolul elimină apa din organism.

Contează şi ce mâncăm. Acum trebuie mai multe fructe şi legume proaspete, cu conţinut mare de apă, şi mai puţine grăsimi şi carne, a căror digestie solicită mai mult organismul.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: Important ar fi ca în intervalul 11-18, când temperatura de afară este foarte ridicată, să nu facem efort fizic în soare, să nu facem sport şi să nu străbatem distanţe foarte lungi în căldura de afară. Dacă totuşi suntem obligaţi, va trebui să alternăm la o oră, cu perioade de 15 minute, într-o incintă ventilată, supermarketuri, magazine, îmbinând plăcutul cu utilul. Astfel încât să ne putem reveni.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Pentru a suporta mai uşor canicula atunci când ieşim din casă, medicii ne sfătuiesc să purtăm îmbrăcăminte amplă din fibre naturale, să ne acoperim capul cu o pălăriuţă sau cu o şepcuţă şi să purtăm ochelari care să ne protejeze de radiaţiile ultraviolete. Dacă se poate, este mai bine să căutăm umbra, să evităm să ne plimbăm prin soare.

Copiii, vârstnicii şi cei cu boli cronice sau cu dizabilităţi sunt mai vulnerabili si nu ar trebui să iasă din casă pe caniculă.

Şi în maşina oprită, care se transformă rapid în cuptor, e periculos să stea. Cei aflaţi sub tratament trebuie să ia legătura cu medicul pentru le adapta schema.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: Optim ar fi să nu existe o diferenţă mai mare de 5 grade între temperatura ventilată dintr-o incintă şi temperatura ambientală. Riscul este ca organismul să facă faţă cu greu acestor agresiuni. Pot apărea viroze, acea senzaţie de oboseală, acele dureri de cap.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Dacă într-o încăpere sunt deja 35 de grade, nu este indicat să folosim ventilatorul, spun medicii. Aparatul doar va accentua senzaţia de căldură. Oricum, fluxul de aer nu trebuie să bată direct pe corp, fiindcă riscăm să ne îmbolnăvim.

Pentru o temperatură suportabilă în case, trebuie să închidem ferestrele expuse la soare şi să tragem draperia. Doar seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme să deschidem toate geamurile.

Becurile trebuie stinse şi aparatele electrice, închise. Medicii ne recomandă să facem şi câte 3-4 duşuri călduţe pe zi, fără să ne ştergem de apă.

Cei care se simt rău sunt sfătuiţi să bea apă, să meargă la răcoare şi să sune medicul de familie. Doar în caz de urgenţă, să sune la 112.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare