Cine se mai gândește la iarnă, când ne apropiem cu pași repezi de cea mai frumoasă perioadă a anului: vara? Cu toate acestea, proprietarii centralelor pe lemne trebuie să fie mereu cu gândul la sezonul de încălzire, deoarece nu este o idee prea bună să te lași luat prin surprindere de venirea iernii.
Așa cum iarna a trecut, la fel va trece și vara, iar apoi ne vom apropia de un nou sezon de încălzire. De aceea, este important să te pregătești pentru sezonul rece. Nu știi cum să faci asta? Îți spunem noi!
Iată cum te poți pregăti pentru iarnă dacă folosești o centrală pe lemne:
-
Verifică și curăță centrala termică
Înainte de toate, la final de sezon de încălzire, toți proprietarii de centrale termice pe lemne trebuie să verifice și să își curețe sistemele de încălzire.
Dacă au rămas resturi de cenușă după ultima pornire a centralei pe lemne, atunci a sosit timpul ca acestea să fie îndepărtate. Verifică grilajele și alte componente unde ar putea exista depuneri și curăță-le în mod eficient.
De asemenea, lubrifiază piesele care necesită asta iar astfel, la începutul iernii, centrala ta va fi ca nouă, așa că nu vor exista probleme la prima punere în funcțiune.
-
Achiziționează suficiente lemne
După ce te asiguri că ai lăsat centrala termică pe lemne curată și în cea mai bună stare, următorul pas este să cumperi lemne de foc. Este important să cumperi lemn de foc încă de acum nu doar pentru că prețul său poate fi mai accesibil, ci mai ales pentru că emnul achiziționat va avea suficient timp la dispoziție pentru a se usca.
Îți recomandăm să cumperi chiar și o cantitate suplimentară de lemne, pentru a nu fi surprins în cazul în care sezonul de iarnă este mai lung decât te așteptai.
Asigură-te că achiziționezi lemne uscate și de calitate, de preferat de esență tare, așa cum este stejarul sau fagul.
-
Depozitează lemnul în condiții bune
Pentru a se păstra în condiții optime, lemnul de foc necesită un loc uscat și bine ventilat. În acest fel se vor usca eficient și totodată se va evita mucegaiul sau putrezirea. Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri că lemnele nu sunt așezate direct pe sol.
Poți folosi o pânză pentru a proteja lemnele de precipitații.
-
Încălzește casa treptat
Atunci când temperaturile de afară se răcesc suficient de mult încât să fie necesară folosirea sistemului de încălzire, trebuie să faci încălzirea casei treptat. În acest fel vei preveni supra-încălzirea centralei termice și totodată vei economisi lemne.
Setează o temperatură mai scăzută pe termostat și crește-o treptat până când se ajunge la temperatura dorită. În acest fel, vei menține temperatura interioară constantă și vei evita risipa de combustibil.
Acestea sunt, așadar, câteva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când îți propui pregătirea pentru sezonul de iarnă, dacă deții o centrală pe lemne. Aplică fiecare sfat și vei vedea că iarna nu te va lua prin surprindere, ci te va găsi pregătit să folosești centrala termică fără emoții.
Sursa: