„Cumnatul lui Clotilde Armand apare ca informator al Securității în Documentul despre Nicușor Dan publicat de Realitatea PLUS” (activenews.ro)

„Andrei Moroianu, cumnatul și susținătorul lui Clotilde Armand, apare de asemenea ca informator în Nota Securității despre Nicușor Dan, publicată azi de Realitatea Plus. Nicușor Dan a replicat azi că nu a avut nici un Angajament semnat cu Securitatea. El are deja două Adeverințe curate de la CNSAS. Conform postului citat, Colegiul CNSAS va discuta cazul în ședința de mâine. ActiveNews a mai descoperit și alte nume interesante și importante în Raportul Securității și vă prezentăm cazurile lor mai jos”, scrie activenews.ro.

„Raportul este întocmit în 1988, înainte de o deplasare la Olimpiada internațională din Canberra, Australia, care se desfășura între 9 și 21 iulie. Planurile Securității „Alfa” și „Atlas” extinse în 1987 prin intermediul unor „Norme privind competențele, atribuțiile și sistemul de lucru referitoare la avizarea persoanelor care se deplasează în străinătate, în interes de serviciu sau personal”, prevedeau că nimeni nu putea să mai iasă din țară fără acordul Securității, după cum se scrie într-o analiză a Cazului Lucian Boia, în România Liberă.

Raportul Securității precizează despre Nicușor Dan „că au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”, iar „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.

După participarea la Olimpiada internațională din Havana, Cuba, din 1987, Nicușor Dan „a mai furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate”, în baza căreia, se scrie, Securitate a decis să-i retragă avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova, se afirmă în Raport.

Raportul mai precizează că elevul Nicușor Dan „a oferit note de interes în ceea ce îl privește pe Cocorada Sorin, profesor la lic. Industrial Radu Negru din Făgăraș”.

Cei doi, Nicușor Dan și Andrei Moroianu, ar fi fost racolați înaintea Olimpiadei din Cuba, din 1987, urmate de o a doua, în Australia, în 1988.

Andrei Moroianu, fratele lui Sergiu Moroianu, soțul Clotildei Armand, și-ar fi turnat cu informații false un coleg, pe Beli Nicolae Constantin, din răzbunare, „cu scopul de a-i face rău acestuia”, conform Notei Departamentului Securității Statului (DSS).

Andrei Moroianu ar fi făcut același lucru și în cazul unui al doilea coleg, Andrei Bogdan, despre care a spus că „citea cărți de propagandă imperialistă, informații care nu se verifică”, scrie ofițerul de Securitate responsabil în Raportul Securității Municipiului Bucuresti (SMB) – Direcția I.

Nicușor Dan ar fi procedat în mod similar, „cu ură”, turnând un alt coleg, Vasiu Adrian, potrivit Raportului SMB. Conform documentului, elevul Nicușor Dan, de 17 ani, „a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”. Nicușor Dan a furnizat două note informative despre acesta, dar „fără o valoare informativă deosebită”.

Adrian Vasiu din Cluj a fost și el unul dintre câștigătorii Olimpiadei de la Canberra, alături de Nicușor Dan, cu „scorul perfect”. Ulterior, Vasiu și-a luat doctoratul la Universitatea Princeton și a predat la alte prestigioase universități din Europa și Statele Unite ale Americii, potrivit unui interviu realizat de Media9.ro, în care apar și ceilalți participanți la Olimpiadele în cauză.

Clujeanul, care acum este cercetător în algebră – matematică la Universitatea Binghampton din SUA, a luat punctajul maxim împreună cu Nicușor Dan, un chinez, un vietnamez și un rus. El a fost și la Havana, în Cuba, cu Nicușor Dan și Andrei Moroianu, între alții.

„Cum a fost relația cu Nicușor Dan în acea perioadă?”, l-a întrebat Media9 pe matematicianul clujean. „Pe Nicușor Dan l-am cunoscut încă din clasa a IX-a, că mergeam în tabere de pregătire pentru olimpiade. Ne selectau din primii zece din țară. Am fost coleg de cameră și am petrecut multe nopți împreună.”

El a mai spus că n-a mai ținut legătura cu Nicușor Dan, mai ales că în ultimii 15 ani a stat, în total, în România, 15-20 de zile și a aflat de la la reporterul site-ului Media9 că fostul său coleg de cameră conduce Capitala. „E primar general? Bravo lui, bravo lui! Cred că merita asta!”.

Un alt participant la Olimpiadă, pomenit în Nota Securității, Andrei Rădulescu Banu, după terminarea studiilor în România, a emigrat, la rândul său, în Statele Unite ale Americii, unde a obținut un doctorat tot la celebra universitate Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în prezent este inginer în robotică.

Sergiu Moroianu, soțul Clotildei Armand, controversata primăriță a Sectorului 1 al Capitalei, și Nicușor Dan, Primarul Capitalei, se numără printre fondatorii USR. Chiar dacă ulterior cei doi prieteni matematicieni s-au retras din construcția politică progresistă, la actualele alegeri locale, USR și alianța sa îl susțin pe Nicușor Dan pentru reocuparea poziției de Primar General.

Sergiu Mororianu este absolvent și doctor în matematică, la celebra universitate americanp ”Massachusetts Institute of Technology” (MIT), în prezent cercetător în cadrul IMAR, Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române.

Fratele său, Andrei Moroianu, care apare ca informator în Raportul Securității, este prezentat ca profesor la École Polytechnique și director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris într-un interviu HotNews și se pare că a devenit și el, la rândul lui, cercetător la IMAR.

La Olimpiada din Cuba din 1987 a obținut medalie de aur și la cea din Australia din 1988, de argint.

Împreună cu soția sa au susținut-o politic pe cumnățica Clotilda Armand, potrivit unei filmări publicate de aceasta. Tatăl celor doi frați Moroianu, matematicianul Mihnea Moroianu a candidat și el pe listele Uniunii Salvați România din Călărași, pentru Senat, în 2016.

„Bună ziua! Sunt Andrei Moroianu, eu îl cunosc pe Nicușor de 30 de ani. De altfel, am plecat cu el la Paris acum aproape 25 de ani. Am avut o bursă amândoi. Eu am întâlnit-o pe Anne după un an și deși voiam să mă întorc în România am rămas acolo. (…) Nicușor este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.”, spune Andrei Moroianu în filmarea din 2016.

Octavian Petre Fărcășanu, un alt matematician prezent în Nota Securității, a emigrat în Statele Unite ale Americii. A studiat la Universitatea Texas din Dallas, a fost Open-End Product Manager la Morningstar Inc. din Chicago, Illinois, iar acum lucrează în tehnologie, fiind Director of Site Reliability Engineering at Relativity, potrivit Media9, care a intrat în legătură cu el.

Ce se știe mai puțin este faptul că Octav Fărcășanu, care a activat și în Liga Studenților, este cel prezent în fotografia emblematică din 1989 – COPIII NOȘTRI VOR FI LIBERI!

Cei doi prieteni care apar în fotografie, Octavian Fărcășanu, aflat acum în SUA, și Bogdan Chiru, în Canada, au refăcut celebra imagine Agerpres la 30 de ani de la revoluție”, scrie activenews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare