„Ce s-a întâmplat în aceste zile trebuie analizat la rece. Să nu ne facem că nu vedem elefantul din cameră: anularea alegerilor a fost făcută cu scopul de a-l anula pe Călin Georgescu. Curtea Constituțională nu deține nicio probă care să justifice o astfel de decizie. Și nici nu are atribuții legale de a dispune anularea alegerilor. Călin Georgescu va fi eliminat fie prin scoaterea de pe listă, dacă va cuteza să mai candideze, fie prin arestare, că e mai simplu. Extragerea izolată a lui Georgescu din procesul electoral bătea la ochi. De aceea, va fi mascată în anularea alegerilor, iar dacă va îndrăzni să mai candideze i se va aplica precedentul Șoșoacă”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Octavian Ştireanu.
„Pentru a trimite această torpilă în burta democrației, CCR a comis ilegalități în lanț. Și s-a făcut de râs. A invalidat rezultatele din turul I, după ce abia le validase cu o zi înainte.
S-a autosesizat la ordin, în 8 decembrie, după ce votarea deja începuse în diaspora, situație care este de noaptea minții. A iritat peste tot în lume pe cei peste 50.000 de români care au votat, bașca pe cei care s-au ocupat de amenajarea celor aproape 1.000 de secții de votare.
Ordinul de anulare a alegerilor venise sub amenințările făcute în cursul nopții de joi, la presiunile delirante ale șefului de post A3. Curtea a decis anularea în data de 8, deși anterior anunțase că va analiza întregul proces electoral în data de 10, după încheierea votării din turul II. Deci a mințit în unanimitate.
Curtea s-a autosesizat deși n-avea acest drept! În cea mai pură metodă putinistă, și-a stabilit singură acest drept, deși Constituția pe care pasămite trebuie s-o apere nu prevede acest lucru. „Curtea Constituţională se autosesizează sau se sesizează din oficiu într-o singură situaţie, şi anume atunci când este vorba despre revizuirea Constituţiei. În rest, absolut niciodată”, afirmă un profesor universitar, fost membru al CCR.
Ne putem imagina cât de mare este miza înlăturării lui Georgescu, din moment ce, în legătură cu acest șir de grave ilegalități, s-a instalat o ciudată conspirație a tăcerii.
Declasificarea acelor documente s-a făcut de asemenea prin încălcarea legii. Orice document clasificat din România se face obligatoriu numai prin hotărâre de guvern, la solicitarea motivată a emitentului. În cazul documentelor desecretizate de Iohannis, o astfel de hotărâre nu există.
Am spus aceste lucruri ca să știm cum stăm. Una peste alta este o prostire în față a tuturor românilor și o batjocorire a celor peste 9 milioane care au votat. Totul, în scopul de a-l scoate din peisaj pe Călin Georgescu.
Pe fond, Curtea își bazează decizia pe faptul că ar fi fost o competiție inegală, în care Călin Georgescu a fost avantajat. Pe la televiziuni se fac comparații cu o cursă între mai mulți atleți, dintre care unul e drogat! Cu astfel de manipulări se compromit tot felul de prof.dr., fie habarniști, fie rău intenționați.
CCR afirmă că Georgescu „a beneficiat şi de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor. Având în vedere prevederile art.37 din Constituţie, Curtea reţine că a fost afectată egalitatea de şanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuşi dreptului de a fi ales”.
Asemenea susțineri sunt aberante. Șefii TikTok au demonstrat la Bruxelles că n-a fost nicio diferență de tratament între candidați. Așa cum am arătat ieri, agregarea principalelor hashtaguri pe TikTok, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, arată că Georgescu este clasat pe locul 4, cu 135 mil. vizualizări. Primul este George Simion – cu 396 mil. vizualizări, urmat de Marcel Ciolacu – 328 mil. vizualizări și de Elena Lăsconi – cu 202 mil. vizualizări.( https://www.cotidianul.ro/daca-georgescu-dispare-altii-ii-vor-lua-locul/)
Curtea vrea musai să tragă mortul pe Academiei. Adică să forțeze băgarea textelor eseistice din documentele CSAT într-o încadrare juridică. Aceasta era directiva dată joi noaptea de șeful de post A3, care citea apăsat indicațiille primite prin telefon: „trebuie neapărat o încadrare juridică la ce se spune în documente!”.
Curtea se forțează să găsească o infracțiune din cuvinte nu din fapte – că nu există, nu din probe – că nu le are.
Influența Rusiei asupra procesului electoral este imposibil de demonstrat. Se poate spune orice, dar nu se poate demonstra nimic.
Un verdict în acestă problemă nu poate fi dat fără o expertiză de specialitate. Desigur, procurorii n-au de unde se știe detalii despre cum funcționează structura TikTok și care sunt caracteristicile informatice ale rețelei. Fără a înțelege TikTok nu te poți pronunța dacă un candidat a fost favorizat sau nu. Un filmuleț de susținere a oricărui candidat se poate face în debara și transmis în rețea în câteva minue. Gratis! De acolo poate fi rostogolit instantaneu către sute și mii de utilizatori. (Pentru detalii tehnice pe înțelesul tuturor se poate accesa https://www.cotidianul.ro/daca-georgescu-dispare-altii-ii-vor-lua-locul/)
SRI a raportat la CSAT că astfel de atacuri cibernetice sunt uzuale și au provenit din 33 de state. Hacjerii nau puut fi identificați. „În prezent, nu deținem date certe cu privire la atacator ori cu privire la afectarea procesului electoral”, mai raporează SRI.
Nu știu dacă atacul cibernetic produs de Rusia asupra țării noastre a fost real sau nu. Aștept probe clare de la procurori – când, cum și cu ce efecte s-au produs acele atacuri. Deocamdată mă bazez pe declarația de mai sus a SRI.
De câțiva ani, invocarea Rusiei a devenit argumentul suprem pentru a scăpa de cei incomozi.
Dacă ai vreo obiecție la directivele Bruxelles-ului ești putinist.
Dacă îndrăznești să critici ravagiile pe care ucrainienii refugiați cu Porsche ori Mercedes ultimul tip le fac prin țară ești omul rușilor.
Dacă îndrăznești să spui că traficul ucrainienilor cu cereale ieftine bagă în faliment fermierii români ești anti-european.
Dacă spui că în România bugetul este dat peste cap de plățile de peste 10 miliarde euro făcute numai în ultimii trei ani pentru înarmare ești anti-NATO.
Dacă îndrăznești să spui că ar fi necesară pacea ești spion rus.
Cuvântul pace este proscris.
Cuvântul suveranitate este scos din dicționare.
Cuvântul patriot este o blasfemie.
O propagandă diversionistă este manevrată de industria înfloritoare a lipitorilor de etichete. În această industrie, nimeni nu citește, toți pun etichete. Nimeni nu argumentează, toți dau verdicte. Atmosfera a devenit cu adevărat irespirabilă. De înțeles de ce oamenii își aruncă televizoarele pe fereastră când văd ce pot să debiteze pe post lefegiii de la A3.
Invocarea ingerinței Rusiei în alegeri era în ochii lumii singurul alibi pentru motivarea anulării alegerilor. Oamenii sunt speriați de Rusia. O propagandă bazată pe amenințarea Rusiei lovește direct la țintă. De aceea, mai ieri George Simion, iar acum Călin Georgescu sunt asociați cu pericolul rusesc. Se speră că, astfel, lumea speriată îi va dezavua, iar puterea este salvată de „pericolul” suveranist.
Spaima reală nu este pentru influența rusească asupra alegerilor. Spaima este pentru ofensiva suveranismului și a patriotismului la un nivel la care nu se aștepta nimeni.
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu în intențiile de vot ale românilor i-a lăsat pe mulți fără aer. Pe fundal se aude ce cântau niște români într-un avion, la întoarcerea spre casă:„A-nceput să clocotească/Mămăliga românească!”. Se aude până la Bruxelles. Ursula l-a sunat sâmbătă pe Iohannis să afle ce se întâmplă. Din postarea lui Iohannis rezultă că ar fi stabilit să lichideze TikTok-ul pe teritoriul României.
Suveranismul și patriotismul nu sunt ideologii. Sunt atitudini ale unui anumit mod de viață pe care-l doresc milioane și milioane de oameni, peste tot în Europa.
Florin Piersic sintetiza deunăzi această atitudine în cuvinte simple și tulburătoare: „Eu vreau să fiu în țara mea…deși îmi vine să plec! Aicea vreau să mor, aici vreau încă să mai trăiesc!…” .
Întrebat despre alegerile prezidențiale, Ion Țiriac a spus care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi președintele României.„Știi ce aş fi făcut eu dacă aş fi fost preşedintele României? Imediat, cu primul avion, eram la Bruxelles şi îi spuneam doamnei preşedinte Von der Leyen că vreau ca România să intre în Schenghen, nu de la 1 ianuarie, ci de acum, înainte de Crăciun. Am două milioane de români sau mai mult care vor sta la coadă 24 de ore”. Asta înseamnă patriotism.
Persoana lui Călin Georgescu nici nu mai contează în situația actuală. Contează ideile sale și efectele pe care prestația sa le-a lăsat în societatea românească.
Călin Georgescu are destule hibe în gândirea, intențiile și manifestările sale. Unele sunt de neînțeles, altele sunt utopii iar altele sunt absurde de-a dreptul. Dar în muntele de steril pe care-l poartă în sine se află niște particule de minereu. Care scânteiază. Și a căror scânteiere a luminat dintr-o dată destule conștiințe. Și le-a trezit la viață.
Marele merit al lui Călin Georgescu este că a trezit conștiințele naționale aflate în așteptarea unui imbold. Le-a scos dintr-o apăsătoare spirală tăcerii și le-a făcut să se exprime.
Călin Georgescu probabil că va fi redus la tăcere. Dar reușita sa va rămâne. Conștiințele trezite de el nu se vor stinge. Ideilor nu li se poate pune botniță. Gândurilor nu li se pot pune gratii.
Să ne înțelegem. Cei dovediți că au desfășurat acțiuni de tip legionar sau altele similare trebuie pedepsiți exemplar. Cei care au comis fraude fiscale, escrocherii cu criptomonede ori încălcări ale legislației electorale, dovedite cu probe, trebuie sancționați potrivit legii. Cocalarii și derbedeii să fie duși unde le este locul.
Dar, după decizia CCR au apărut semne unei renașteri a vânătorii de vrăjitoare. Persecutarea celor care au alte opinii decât ale puterii este la fel de extremistă. Cizma stalinistă s-a trezit din instinctul urii. Tribunalul inchiziției de la A3 a dat drumul la sentințe pe bandă încă de vineri seara, imediat după anunțarea deciziei CCR. A continuat să dicteze instituțiilor statului ce trebuie să facă și cum trebuie să procedeze. Greblă să fie demis imediat, Ponta să-și dea demisia, cei care au declarat că vor vota cu Georgescu să fie trași la răspundere etc, etc…Sunt vânate bloguri, conturi pe rețele sociale etc pentru a fi depistați cei care au simpatizat cu Georgescu.
Demonstrațiile de forță ale mascaților, la primele ore ale dimineții de sâmbătă, cu filmulețe prezentate generos pe toate televiziunile, vor să ne ia ochii. Pentru că, din câte bănuim, mascații nu pot ajunge chiar la toate milioanele de influenceri din străinătate. Acestora cine le va bate cu pușca în ușă în zorii zilei?
Rusia este scoasă în față ca sperietoare electorală. Operațiunea „Șalaru” a eșuat în cazul lui George Simion, dar a fost reluată sub comanda șefului de post A3 la proporții colosale în cazul lui Călin Georgescu. Același delir despre spioni ruși, omul rușilor, pericolul rusesc, scoaterea țării de pe calea euro-atlantică.
Nimeni nu scoate pe nimeni de pe nicio cale europeană.
Nimeni nu scoate țara din alianțele și tratatele cărora îi aparține.
Dar nimeni nu se poate împroprietări pe democrație. Nimeni nu are monopolul democrației.
Apărarea intereselor economice specifice ale țării face parte din democrație. Exemplul energiei este semnificativ. Avem cele mai mari prețuri la energie din Europa, deși avem șantiere hidrotehnice blocate și mine de cărbune închise la ordinul Bruxelles-ului.
Negocierea cu demnitate a acestor interese specifice face parte din democrație.
Apărarea valorilor constitutive ale nației române – istoria, cultura, credința – face parte din democrație.
Dreptul de a spune nu face parte din democrație.
La ocazii de sărbătoare sunt citate cu evlavie spusele lui Ion Rațiu:„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“. Este cea mai elegantă și comprehensivă definiție a democrației. Ar trebui pusă pe frontispiciul cădirilor UE de la Bruxelles, așa cum la Delphi e scris „cunoaște-te pe tine însuți”. Birocrația bruxeleză ar trebui să se cunoască mai întâi pe ea însăși – cine este, ce face, cum a ajuns acolo, care este rostul ei și cu ce drept comandă cetățenilor europeni ce să facă, cum să vorbească, ce să mănânce.
Suveransimul și patriotismul vor redeveni valorile constitutive ale păcii mondiale, așa cum speră președintele Trump. Multe popoare ale lumii civilizate îi datorează această renaștere a speranței în suveranitate și demnitate națională.
Trebuie să înțelegem că se ciocnesc plăcile tetonice ale puterilor mondiale. România, în lașitatea conducătorilor ei, este un biet șoricel care se ascunde prin crăpături.
În 2019, Trump a ținut de la tribuna ONU un discurs istoric. Ideea centrală, de pus pe frontispiciul oricărui parlament național, a fost aceea că „Viitorul este al patrioților””, scrie Ştireanu.