Dan Dungaciu: Cei care spun că ei apără democraţia şi libertăţile ajung să folosească aceleaşi metode ca ale celor pe care spun că vor să-i combată

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a analizat transformările profunde ale spațiului politic european. A comparat tendințele din Franța cu cele din state precum Rusia sau Turcia, arătând că decizia politică se mută tot mai des în afara procesului democratic. Instituțiile juridice și mecanismele de control devin noii actori dominanți, ceea ce, în opinia lui, slăbește suveranitatea populară, scrie gandul.ro.

Dan Dungaciu a comentat evoluțiile recente din Franța și din restul Europei. El a remarcat o tensiune tot mai vizibilă între discursul democratic oficial și realitatea sistemului instituțional. În teorie, Europa se declară apărătoarea libertăților și a democrației, dar în practică devine o fortăreață închisă, în care deciziile nu mai sunt luate politic, ci de „anumite instanțe”. În loc ca voința populară să decidă, rolul central este preluat de instituții birocratice sau juridice, într-un proces pe care Dungaciu îl aseamănă cu sistemele din Rusia sau Turcia. Potrivit lui, distincția clasică între est și vest a început să se estompeze. Valorile democratice devin tot mai greu de identificat într-un context marcat de control și centralizare.

„Desigur că va fi o tensiune mare în Franța pe termen scurt, însă problema este alta: că noi, în spațiul european, ne-am construit, pe de o parte, un discurs de apărători ultimi ai democrației, dar pe de altă parte, ce se întâmplă acolo e o fortăreață. Adică noi începem să semănăm, cum spuneam, din ce în ce mai mult cu cei pe care vrem să-i combatem. Decizia ultimă nu mai este politică. Decizia ultimă este la anumite instanțe. În Federația Rusă sau în Turcia, dacă vreți să luăm o democrație mai apropiată. Nu e clar dacă Franța devine Turcia sau Turcia devine Europa. Ce se întâmplă e că distincția între est și vest devine tot mai dificil de făcut.”, afirmă Dan Dungaciu.

Continuând cu un exemplu elocvent din spațiul est-european, Dungaciu a adus în discuție momentul-cheie din 2004, când Curtea Constituțională din Ucraina a anulat rezultatul unor alegeri. În mod surprinzător, spune el, acea logică s-a extins treptat și spre vestul Europei. Tot mai multe decizii politice sunt astăzi influențate sau chiar dictate de instanțe și structuri independente de voința populară. În loc să asistăm la o democratizare a estului, pare că asistăm la o „birocratizare” a vestului. Mecanismele de control au înlocuit dezbaterea electorală. Aceasta ar fi, în opinia lui, tranziția inversă: nu dinspre vest spre est, ci dinspre est spre vest.

„În Ucraina, în timpul primei evoluții, a fost invocată pentru prima dată Curtea Constituțională. Până atunci n-a folosit-o nimeni. Alegerile au fost câștigate de candidatul estic, Victor Ianukovici, în fața lui Iușcenko. Apoi, Curtea Constituțională a spus că alegerile nu au fost bune. Le reluăm. S-au reluat și a câștigat candidatul proeuropean. De atunci, aceste tipuri de instituții au devenit tot mai importante, inclusiv în spațiul occidental. Practic, ce s-a întâmplat? O tranziție mai degrabă dinspre est spre vest decât dinspre vest spre est. Și asta este Europa în care trăim.”, spune Dan Dungaciu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare