Dan Motreanu (PNL): Comisia Europeană a alocat încă 72,5 milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu anunță că Comisia Europeană a alocat încă 72,5 milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova. Suma totală primită de Republica Moldova sub formă de asistență macrofinanciară se ridică astfel la 172,5 milioane de euro.
”Suma totală alocată Republicii Moldova pentru asistență macrofinanciară este de 295 de milioane de euro. În luna mai, Parlamentul European a aprobat creșterea sumei de la 150 de milioane la 295 de milioane de euro.
Suplimentarea sprijinului pentru Republica Moldova este motivată de faptul că autoritățile de la Chișinău continuă să implementeze reforme, în timp ce se confruntă cu impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Republica Moldova a suferit din cauza crizei energetice și a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni raportat la populație.
Noua asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă timp de doi ani și jumătate.
Sprijinul Parlamentului European pentru Republica Moldova este unul constant. Parlamentul European a adoptat, în 5 octombrie, o rezoluție referitoare situația din Republica Moldova. M-am numărat printre inițiatorii proiectului de rezoluție, alături de mai mulți colegi europarlamentari. Parlamentul European susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Solicităm Comisiei și Consiliului să înceapă negocierile de aderare până la finalul anului 2023. Am cerut Comisiei Europene să distribuie rapid următoarea tranșă din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova și să identifice fonduri suplimentare”, spune Motreanu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare