Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la cea de-a 22-a sesiune a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România că programele PNDL1 şi PNDL 2 – „au scos ţara din noroaie”.
- „În calitate de prim ministru, acord o importanţă deosebită relaţiilor cu autorităţile locale şi am fost deschisă tuturor iniţiativelor venite din această zonă.
De aceea astăzi am aici, alături de mine, un număr important de miniştri, pentru că ne dorim ca lucrurile să funcţioneze şi mai bine. Aşa cum este şi motto-ul sub care ne desfăşurăm acest mandat, ‘Coeziunea, o valoare comună europeană’, avem nevoie de politici unitare coerente, adaptate spaţiului comun european şi pentru aceasta trebuie să găsim împreună soluţiile necesare pentru dezvoltarea comunităţilor pe care cu onoare le reprezentaţi”, a spus premieru în discursul susţinut la reuniune.
Viorica Dăncilă a amintit că participat anul trecut în premieră la acest eveniment, prilej cu care a prezentat principalele obiective pe care Guvernul doreşte să le îndeplinească cu privire la susţinerea autorităţilor locale, în special cele din mediul rural şi astfel.
„Permiteţi-mi să vă prezint o scurtă informare cu privire la realizările noastre din anul 2018. Succesul programului PNDL 1, introdus de ministrul dezvoltării din acea vreme, dl preşedinte Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic.
Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practică”, a detaliat premierul.
Astfel, a arătat Dăncilă, din 12.681 obiective de investiţii, în mediul rural sunt finanţate 10.387, în valoare de 34.25 miliarde lei.
„Printre investiţiile în mediul rural avem 2.689 sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, 1.776 unităţi de învăţământ, din care 880 de creşe şi grădiniţe şi 3.948 drumuri, poduri şi podeţe. Se află în competiţie în diverse etape evaluare, un total de 778 de cereri de finanţare, în valoare de peste 780 de milioane de euro, depuse de unităţile administrativ-teritoriale, din care 357 sunt la nivelul comunelor, în valoare de aproximativ 399 de milioane de euro. Pentru că numărul de cereri este foarte mare, am solicitat celor responsabili să indentifice soluţii pentru a contracta cât mai multe din proiectele depuse.
- De asemenea, în completarea investiţiilor finanţate fie prin PDL, fie din Programul Operaţional Regional 2014-2020, o altă sursă importantă este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Astfel, la nivelul anului 2018, au fost contractate un număr de 1.893 de obiective propuse pentru dezvoltarea infrastructurii publice de la nivelul comunelor din România, în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care o pondere importantă pentru infrastructura de apă şi canalizare, 439 de milioane de euro, 315 contracte, infrastructura rutieră, 528 de milioane de euro, 506 contracte, infrastructura şcolară şi preşcolară, 118 milioane de euro, 320 de contracte, infrastructura culturală şi patrimoniul cultural, 212 milioane de euro, 667 de contracte”, a precizat premierul.
Legat de Ordonanţa 114, Viorica Dăncilă a arătat că am spus că este nevoie de flexibilitate.
„Vrem ca modificările pe care le facem să fie în conformitate, în concordanţă cu problemele pe care le aveţi dumneavoastră. Vreau sa schimbăm acest mod de abordare”, a spus aceasta.