Dăncilă: Suntem pregătiţi ca până la finalul lunii noiembrie să plătim fermierilor peste 1,4 miliarde de euro

dancila guvern

Guvernul este pregătit ca până la finalul lunii noiembrie plătească fermierilor, sub formă de avans, peste 1,4 miliarde de euro, a anunţat miercuri premierul Viorica Dăncilă, în cadrul Forumului agricultorilor care a avut loc la Romexpo cu ocazia Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti.

Agricultura are un rol vital pentru societate, contribuie substanţial la creşterea economică şi oferă locuri de muncă pentru un sfert din populaţia activă a României. (…) De la preluarea guvernării, am pus agricultura între priorităţile noastre şi am susţinut ferm acest sector prin toate pârghiile avute la dispoziţie. Am acordat la timp subvenţiile, pentru ca dumneavoastră, fermierii, beneficiaţi de sprijinul de care aveţi nevoie pentru a obţine rezultate cât mai bune.

De la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii au beneficiat de fonduri de aproximativ 10,2 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro din fonduri europene. Săptămâna viitoare vom începe plata subvenţiei pentru sprijinul cuplat. Suntem pregătiţi ca până la finalul lunii noiembrie plătim fermierilor, sub formă de avans, peste 1,4 miliarde de euro „, a declarat premierul.

Guvernul a dezvoltat totodată şi a extins programul prin care agricultorii beneficiază de reducerea accizei la motorină, astfel încât primească acest sprijin şi sectorul piscicol, dar şi cel al cercetării, a adăugat Viorica Dăncilă.

„Am oferit şi oferim în continuare garanţii de stat pentru creditele agricultorilor, o pârghie importantă de susţinere a investiţiilor în satul românesc. Am venit în întâmpinarea producătorilor, dar şi a consumatorilor, reducând TVA de la 9% la 5% pentru produsele de înaltă calitate. Încurajăm astfel producerea şi comercializarea produselor tradiţionale, a produselor de reţetă consacrată şi a celorecologice. Am stabilit un miliard de euro pentru susţinerea zonei montane înurmătorii 10 ani, legislaţia specifică acestuiprogram ambiţios fiind deja adoptată. (…)În mai puţin de 3 ani, am reuşit contribuim la reorganizarea a 49 de staţiunişi institute de cercetare agricolă„, a maiafirmat premierul.