De ce agronomul ”francez” Cioloș îi cere demisia generalului ”american” Ciucă – în plină criză de securitate la granița României?

În contextul situației încordate la nivel mondial(Rusia-Ukraina-NATO), a anunțului președintelui Iohannis de convocare a CSAT(Consiliul Suprem de Apărare a Țării), care va avea loc miercuri, având pe ordinea de zi ca temă principală: Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO; s-a găsit și agronomul ”francez” Cioloș, după o ”dezvăluire” a unei jurnaliste că generalul ”american” Ciucă ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat, să-i ceară demisia acestuia din funcția de Premier.

Oare de ce s-a trezit agronomul ”francez” Cioloș, tocmai acum, când parcă toată lumea s-ar pregăti de un conflict militar, chiar lângă România, să ceară această demisie?

Doar atâta poate ca politician sau mai este și altceva sau altcineva important care-l ghidează să facă aceste solicitări(demisia lui Ciucă) – în asemenea context internațional?…Eu zic că este și una și cealaltă.

Ca politician s-a văzut ce poate, de asta nici nu vreau să aprofundez, sper doar ca USR-iștii să-și dea seama ce-au făcut când l-au ”numit” președinte al USR.

Ceea ce face agronomul ”francez” Cioloș, forțând o demisie a premierului Ciucă, aș pune într-un context mult mai amplu, de interese geo-strategice, poate chiar un interes al Franței de a prelua controlul politic în UE și chiar în NATO, exact în momentul când Germania încă doarme, după plecarea fostului Cancelar Merkel, iar Anglia nu mai este în UE.

Vă prezint mai jos, poate este doar o coincidență că la o distanță de câteva zile, de la solicitarea lui Cioloș privind demisia premierului Ciucă, apare și o declarație a președintelui Emmanuel Macron care a anunțat că Franța e gata să trimită trupe în România în cadrul misiunilor NATO.

”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem.

Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.

Anunțul președintelui francez, făcut într-un discurs-fluviu în fața militarilor din Haguenau (Alsacia), vine într-un moment de maximă tensiune în estul Europei, unde Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Kremlinul a cerut în mod formal statelor membre NATO să își retragă trupele din țările membre aflate în est, țări printre care se numără și România.

A punctat foarte bine președintele Macron, cam ce vrea, dar mai are nevoie ca și România să vrea.

Discursul acestuia a fost salutat de către liderii din România doar că în acest moment noi avem un parteneriat strategic cu SUA și i-ar fi greu Franței să poată să aducă trupe sau influență.

Președintele Iohannis a reafirmat acest parteneriat cu Statele Unite iar premier este generalul Ciucă, i-am spus ”american”, pentru că se cunoaște apropierea clară de SUA a acestuia, mai ales din perioada Afganistan.

Cred că demersul lui Cioloș, prin cererea publică de demisie a lui Ciucă, e posibil în scenariul prin care liderul USR forțează demisia premierului ca să creeze clar o instabilitate politică la nivelul României, de care ar putea profita atât Rusia cât și Franța.

Spun acest lucru pentru că tot ce se întâmplă în acest moment, în România și în zonă, are o mare legătură cu demersul statelor puternice ale lumii de a-și regla forțele și a se (RE)poziționa regional ca și influență.

O schimbare la nivelul conducerii politice a Românie, după luni de zile de negocieri pentru a ajunge să se formeze o alianță PNL-PSD, sau o instabilitate creată de o demisie a premierului Ciucă, ar fi perfectă atât pentru Cioloș cât și pentru Franța și Rusia.

  • Cioloș vine cu o propunere de noi alianțe politice, el poate chiar premier…din nou, și Franța vine ca o salvatoare, printr-o înțelegere cu Rusia, ca Putin să nu mai pună presiune în regiune, cu condiția ca influența SUA să scadă în România.Să nu uităm că Macron mai are și alegeri în Franța și dacă nu face nimic notabil(de exemplu o consolidare, cum am spus mai sus, a poziției Franței în lume) s-ar putea să fie probleme, chiar să nu câștige elegerile.

Sunt dator și cu ”agronomul ”francez” Cioloș” – vă da câteva date despre activitatea președintelui ”numit” al USR, le interpretați dumneavostră: A urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier Franța (ENSAM).

Este doar o analiză într-un context mai larg, un context extern, al disputei regionale, al controlului politic regional, al supremației și a influenței asupra unor politicieni români.Vedem cine câștigă, eu cred că nimeni, dacă se continuă așa…dar așteptăm și analizăm.

Iulian Ionescu – Redactor șef

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare