Deputatul PNL George Tuţă a participat la conferinţa despre digital şi spaţiu organizată de preşedinţia franceză a Uniunii Europene, în cadrul mai multor dezbateri organizate pe dimensiunea parlamentară.
Cu această ocazie, reprezentantul Camerei Deputaţilor din România a susţinut un discurs prin care a subliniat importanţa tehnologiei în vremuri de criză şi conflict militar.
”În calitate de membru al Parlamentului României, permiteţi-mi să-mi exprim cea mai profundă simpatie faţă de civilii ucraineni vizaţi în acele zile de invadatorii ruşi. Natura criminală şi abuzivă a agresiunii poate fi văzută din spaţiu. O scurtă remarcă despre spaţiu, o scurtă reflecţie despre digital. În acest război putem vedea viitorul desfăşurându-se în faţa ochilor noştri. Noile entităţi private, cum ar fi Starlink, joacă un rol semnificativ în geopolitica mondială. Internetul nu mai este o afacere de stat, ci o iniţiativă din ce în ce mai privată. Mai ales când furnizorul de internet are echipamente instalate pe orbită. Starlink, o afacere privată, a trebuit recent să aleagă tabăra într-un război. Nu contează de ce au făcut asta, de ce au ales să conducă afacerea în acest fel. Este destul de important să vedem tendinţa în conduita Starlink. Din ce în ce mai mulţi, mai ales în chestiuni de spaţiu, vor trebui să aducă la masă proprietari privaţi. Ba chiar să-i aducă la cazarma militară. Acest subiect va câştiga o vizibilitate din ce în ce mai mare în anii următori, deoarece spaţiul va deveni cel mai tare câmp de luptă neexplorat. Între spaţiul cosmic şi spaţiul interior vom asista în curând la Metaverse. Un alt teritoriu neexplorat, condus de o entitate privată. Metaverse va fi aici în curând, aducând o dublă digitală la aproape orice. Companiile de tehnologie vorbesc despre „gemeni digitali”, ca replici virtuale ale oricăror obiecte existente sau vii. Un nou spaţiu de reglementat şi populat cu principii bune. Metaverse va fi doar o singură instanţă a lumii virtuale. Multe alte entităţi private vor inventa mai multe aplicaţii pentru lumea virtuală gemenă. Până atunci, trebuie să ne gândim la două lucruri. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că tehnologia este sigură, că nimeni nu ar putea dăuna mediului, nimeni din afara autorităţilor legitime de reglementare nu ar putea interfera cu procesul. Cumva ne-am descurcat rău în lumea reală, nu trebuie să ne dublăm greşelile în lumea virtuală. În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că indivizii sunt educaţi tehnic la un nivel care le permite să înţeleagă beneficiile şi pericolele unui astfel de mediu social şi tehnologic nou”, a fost mesajul transmis de deputatul George Tuţă.