Guvernul a decis marţi, în şedinţă, reducerea TVA de la 9 %la 5% pentru produsele tradiţionale româneşti și creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar.
- Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la finalul şedinţei, că măsura vizează încurajarea consumului de alimente sănătoase dar şi impulsionarea vânzării de produse româneşti tradiţionale, montane, eco, bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Pentru încurajarea consumului de alimente sănătoase şi pentru impulsionarea vânzării de produse româneşti tradiţionale, montane, eco, bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Guvernul a decis reducerea la 5% a cotei TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau a înlocui alimentele”, a detaliat Teodorovici.
Tot marţi Guvernul a aprobat două hotărâri de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale:
– prima vizează creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar, iar cea de-a doua aprobă prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate până la data de 15 iunie 2019
„La propunerea Ministerului Agriculturii a fost aprobată (…) o hotărâre privind creşterea sprijinului pentru cultivatorii de usturoi, de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, cuantumul sprijinului financiar creşte la 13.950 de lei pe hectar. Prin acordarea acestei sume de 3.000 de euro pe hectar se susţine menţinerea culturilor de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program. Prin cea de-a doua hotărâre de guvern, Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate până la data de 15 iunie 2019. Decizia a fost luată în contextul fenomenelor meteo nefavorabile manifestate în primăvara acestui an, care au afectat creşterea şi dezvoltarea răsadurilor, precum şi replantarea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.