Comisarul european Corina Creţu, cea care deschide lista Pro România la alegerile europarlamentare, a votat la Cluj cu speranţa unui nou început.
„Am votat cu speranţa unui nou început. (…) Am venit să votez pentru echipa noastră de profesionişti, pentru un viitor mai bun pentru România, un viitor care sigur să ne întărească prestigiul şi respectul în cadrul Uniunii Europene”, a spus comisarul european.
Despre referendumul convocat tot duminică de preşedintele Klaus Iohannis, Corina Creţu spune că buletinele de vot pentru referendum de fapt „ar trebui să oblige statul român să aplice nişte legi care există deja”.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a votat duminică „pentru a fi sigur că România va fi condusă de oameni cinstiţi, de oameni corecţi, de oameni care respectă legea şi nu de hoţi”.
„Am votat astăzi ca să fiu sigur că Guvernul nu va mai putea emite Ordonanţe de urgenţă prin care să calce în picioare drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor, să calce în picioare independenţa justiţiei, să pună între paranteze parcursul european al României. Am votat astăzi pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european, că va fi bine reprezentată în Parlamentul European, de oameni apreciaţi, de oameni de calitate, de oameni care să poată influenţa deciziile la nivel european, de oameni care să câştige aprecierea şi respectul partenerilor europeni, de oameni care să aşeze România la masa negocierilor şi deciziilor ca partener egal şi de oameni care pot să fructifice la maxim apartenenţa României la Uniunea Europeană pentru a aduce cât mai multe beneficii pentru români”, a declarat Orban la ieşirea de la urne.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat pentru „a fi reprezentată în Europa de oameni cu dragoste de ţară”.
„Am votat! Aşa cum am făcut mereu, de la 18 ani. Fără să mă împingă altcineva. Sau ca să fiu cool ori… pe val! Am votat pentru a fi reprezentaţi în Europa de oameni cu dragoste sinceră de ţară. Visez, sper că nu cu ochii deschişi, la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România”, a precizat edilul pe Facebook.
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a votat pentru oameni capabili să reprezinte România în Parlamentul European, dar care să aibă şi experienţă politică îndelungată.
„Acolo este un loc în care conflictele şi luptele dintre grupurile parlamentare se tranşează în favoarea celor mai buni, celor care ştiu să lupte”, a argumentat preşedintele Senatului, care a votat la o şcoală din Bucureşti.
El nu a votat însă şi la referendum.
„Pentru referendum nu am votat, pentru că pentru măsurarea popularităţii preşedintelui sunt modalităţi mult mai simple şi mai puţin costisitoare pe care le putem utiliza”, a motivat Tăriceanu.
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a votat la Zalău convins fiind că votul de duminică va reprezenta un semnal pentru cei care conduc astăzi România.
„Sunt convins că acest vot va avea un efect mult mai mare decât acela de a trimite 32 de români în Parlamentul European. Va fi un vot semnal pentru cei care conduc astăzi România şi e important să facem acest pas astăzi. (…) Eu am votat la Zalău pentru că de când am drept de vot aici votez, aici am domiciliul. Sunt locurile de care mă simt legat şi am vrut să-mi fac datoria de cetăţean aici, în locul în care m-am născut”, a declarat Cioloş după ce a votat.
Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a votat la Sibiu pentru „competenţă şi onestitate în Europa”
„Cu cât suntem mai mulţi, cu atât România de astăzi, aşa cum este ea, îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot, avem mare încredere în România!”, a spus Barna care a făcut un apel şi către Diaspora să iasă la vot.
Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat al PMP pentru Parlamentul European, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală pentru „un nou început al Uniunii Europene.
„Este un scrutin extrem de important atât prin situaţia în care se află Uniunea Europeană, trebuie să creăm un nou început al Uniunii Europene.
Pe de altă parte, pentru România, avem acest referendum convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu. De fapt, ăsta e mesajul de fond al întrebărilor, al celor două întrebări şi aici în mod clar trebuie să răspundem pozitiv celor două întrebări, prin prezenţă, de bună seamă”, a declarat fostul preşedinte, care a stat la coadă împreună cu soţia sa, Maria.
„Nu, nu mă aşteptam să fie aglomerat, e un semn foarte bun”, a adăugat el.
Liderul Pro România, Victor Ponta a votat şi pentru Parlamentul European şi pentru referendum.
„Am votat pentru că, din instinct de conservare, când vezi că cineva te duce cu maşina în prăpastie, tragi de volan, faci ceva, nu te duci să te sinucizi”, a declarat fostul premier.