Declic, către procurorul general: Aveți datoria să cereți revizuirea hotărârii din dosarul ,,Gheorghe Ursu’’

Comunitatea Declic solicită procurorului general al României, Alex Florența, să ceară, de urgență, revizuirea hotărârii judecătorești din dosarul ,,Gheorghe Ursu’’. Aproape 10.000 de cetățeni au semnat deja petiția prin care cer Parchetului General să atace, în termenul legal, decizia de achitare a torționarilor disidentului anti-comunist.  

Cu doar două zile înainte de expirarea termenului limită pentru depunere, 27 octombrie, Parchetul General întârzie fără nicio explicație să înainteze Înaltei Curți cererea care ar putea duce la rejudecarea dosarului.

Dacă nu faceți acest demers până pe 27 octombrie, cei responsabili de torturarea lui Gheorghe Ursu și toți ceilalți torționari ai anilor ’70-’80, care mai sunt în viață, vor scăpanepedepsiți. Acționați acum, pentru a face dreptate și pentru a fi de partea corectă a istoriei!”, se arată în petiția semnată în doar 2 zile.

În motivarea Înaltei Curți pentru achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, judecătorii au susținut că, în timpul regimului ceaușist, nu a existat poliție politică cu scopul de a elimina opozanții sistemului.

Această afirmație este complet falsă, așa cum demonstrează sute de hotărâri definitive și irevocabile ale instanțelor din România.[1] Ele au identificat lucrători ai fostei Securități, cu nume și prenume, ca vinovați de încălcarea gravă a drepturilor omului în timpul conducerii lui Ceaușescu.

De asemenea, la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) sunt documentate un mare număr de alte cazuri de represiune politică, în multiple forme, din acea perioadă.

“Este inacceptabil ca Înalta Curte a României să susțină că nu a existat poliție politică în timpul regimului ceaușist. Dar la fel de grav e și ca procurorul General, Alex Florența, să nu folosească toate căile de atac în acest caz. Victimele comunismului merită dreptate”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Deși decizia Înaltei Curți este definitivă, Parchetul General poate contesta în mod legal hotărârea de achitare a torționarilor lui Gheorghe Ursu printr-o cale extraordinară de atac, revizuirea. Deși termenul limită pentru depunerea unei astfel de cereri este 27 octombrie, procurorii nu făcut până acum niciun demers oficial la Înalta Curte.

Petiția poate fi citită și semnată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/revizuire-hotarare-dosar-gheorghe-ursu

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare