Decretul de prelungire a stării de urgenţă – votat de Parlament

Senatorii şi deputaţii au votat joi, într-o şedinţă online, decretul preşedintelui privind prelungirea măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile.

Au votat „împotrivă” parlamentarii Pro România.

  • Documentul a fost modificat de comisiile de specialitate, în sensul introducerii unor obligaţii pentru Guvern, între acestea fiind obligaţia de a prezenta rapoarte în Parlament privind măsurile luate.

De asemenea, Guvernul nu mai poate restrânge unele drepturi şi libertăţi decât „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.

Potrivit documentului votat de Parlament, se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020.

Liderii partidelor parlamentare, cu excepţia PNL, au condamnat, la unison, mai multe aspecte privind activitatea Guvernului şi au constatat că există o lipsă a dialogului dintre premier şi Parlament

Există miniştri care se contrazic cu alţi miniştri sau spun total altceva decât spune apoi premierul. Să mai amintesc de ping-pong-ul cu subiectul şomajului tehnic, o temă dramatică pentru foarte mulţi dintre români, sau joaca la limita responsabilităţii cu restricţiile impuse şi cerute prin Ordonanţă militară şi relaxate apoi prin diverse acorduri semnate de ministrul de Interne? Toată această hârjoană se întâmplă pe fondul unor temeri majore pe care le resimte fiecare familie din România”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Pro România a votat „împotrivă” pentru că preşedintele Iohannis „şi Guvernul său”refuză să ataşeze ceea ce aşteaptă românii şi anume un plan de repornire a economiei româneşti, a declarat liderul formaţiunii, Victor Ponta.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că, dacă ar fi evaluată activitatea guvernului din primele 30 de zile ale stării de urgenţă, mai degrabă ar trebui să ne gândim la sancţionarea” acestuia.

Am văzut multe măsuri care nu erau necesare. Am văzut cu toţii că nicio democraţie mai avansată din Uniunea Europeană, Germania, Franţa, Italia, Spania – ţări care se confruntă cu o situaţie epidemiologică mult mai gravă, nu au cerut derogări de la aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dar a făcut-o guvernul condus de domnul Ludovic Orban. Am văzut cum unii şefi de instituţii din subordinea guvernului erau preocupaţi de epurare şi de hăituirea angajaţilor, prefecţi care au rămas în poziţie de război politic şi erau prea puţin preocupaţi de situaţia epidemiologică. (…) Şi am văzut cea mai sinistră decizie al ministrului de Interne în momentul în care preşedintele a cerut prelungirea stării de urgenţă, O ţară întreagă a primit cu stupoare decizia prin care un membru al guvernului, în numele guvernului, semnează o înţelegere cu o entitate privată, prin care anulează efortul milioanelor de cetăţeni, zecilor de mii de medici şi asistenţi de a pune stăpânire pe răspândirea pandemiei”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul parlametarilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, cere eliminarea blocajului de comunicare dintre Guvern şi Parlament.

Vedem cum discuţia politică merge şi într-o altă direcţie şi exprimă o nervozitate şi o nemulţumire a Parlamentului în ceea ce priveşte felul în care Guvernul procedează în aceste zile. Şi aici sunt câteva lucruri care sunt deja de domeniul evidenţei, de la dezastrul de la Suceava la toată lipsa de organizare şi toată povestea care a fost cu Aeroportul de la Cluj, cu toate întâmplările care au fost acolo, la bâlbele legate de cum trebuie să procedeze populaţia în noaptea de Înviere. A trebuit să intervină preşedintele, ceea ce nu era necesar. Dacă lucrurile acestea ar fi fost discutate raţional, aşa cum am propus o parte dintre noi într-o scrisoare pe care am adresat-o prim-ministrului şi la care, din câte înţeleg, nu am primit un răspuns”, a afirmat Varujan Pambuccian care a însemnat la un consens politic.

„Susţinerea PMP pentru decretul prezidenţial nu exonerează Guvernul de asumarea măsurilor necesare, concrete şi imediate pentru repornirea economiei. Domnilor miniştri, acţionaţi hotărât şi responsabil astfel încât economia României să nu se prăbuşească. Considerăm că se impune elaborarea şi implementarea unui plan coerent şi curajos de restartare a economiei”, a declarat şi liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, le-a adresat o invitaţie posturilor de radio şi televiziune: „M-aş bucura dacă, în noaptea de Înviere, la ora 12,00, toate televiziunile şi radiourile din România ar putea transmite, în acelaşi timp, un singur mesaj, acelaşi mesaj, astfel încât noi toţi, oriunde ne-am afla – în casă, pe balcon, în curte, la datorie în spital, la datorie pe stradă să putem spune simplu: Hristos a Înviat!”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare