Delegația României a participat la deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a 24-a Conferințe a ONU privind schimbările climatice

Secretarul General al ONU,António Guterres, Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu si Presedintele Poloniei, Andrzej Duda

Viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a condus delegația României la deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a 24-a Conferințe a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice – COP24, organizată în Katowice, Polonia.

Cu această ocazie, șefii de state și de guverne prezenți la COP24 au fost întâmpinați de președintele Poloniei, Andrzej Duda și de secretarul general al ONU, António Guterres.

Conform unui comunicat de presa remis ecopolitic.ro, „din delegația României fac parte ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Polonia, ES Ovidiu Dranga, experți din cadrul Ministerului Mediului și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

Miza acestei conferințe este ca statele lumii să avanseze în angajamentul politic fără precedent decis la Paris și semnat la New York și să stabilească măsurile prin care obiectivele acordului vor fi atinse.”

Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu si Ambsadorul Romaniei in Rep. Polonia, Ovidiu Dranga (2)Este o reuniune extrem de importantă, pentru că vom stabili modul în care va fi pus în aplicare Acordul de la Paris. Dacă în 2015, la Paris, statele lumii au decis obiective majore pentru lupta pe care o ducem împreună împotriva schimbărilor climatice, în săptămânile ce urmează, la Katowice, tot împreună, vom stabili care sunt măsurile concrete pe care comunitatea internațională trebuie să le adopte”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Conform aceleiași surse, în cadrul negocierilor, țara noastră se raliază poziției Uniunii Europene, care susține adoptarea măsurilor pentru îndeplinirea țintelor ambițioase asumate la momentul semnării Acordului de la Paris. România are o strategie de combatere a schimbărilor climatice pentru o economie cu emisii scăzute de carbon, iar politicile și acțiunile legate de schimbările climatice sunt interconectate și menite să asigure dezvoltarea durabilă.

Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu si Ambsadorul Romaniei in Rep. Polonia, Ovidiu DrangaAnul viitor, pe perioada exercitării președinției Consiliului UE, țara noastră va fi port-drapelul luptei împotriva schimbărilor climatice, la nivel european. Devine tot mai clar că trebuie să ne străduim să realizăm echilibrul între nevoile comunităților și nevoia de a trăi pe o planetă sănătoasă. Aceasta înseamnă implementarea unor măsuri clare și eforturi egale în cele două direcții: atât reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, a afirmat ministrul român al Mediului.

Reamintim că printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără:

  • Operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius;
  • O viziune de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei;
  • Un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani care asigură ambiția și durabilitatea acordului;
  • Un proces de evaluare la nivel global al progresului înregistrat în atingerea obiectivelor asumate;
  • Alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.