Deputat PSD: Adoptarea OUG privind regimul ariilor naturale protejate nu înseamnă că cineva poate să scoată dintr-o arie naturală protejată un metru pătrat de pământ

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.
57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, a fost dezbătut și votat miercuri, 4 aprilie 2018, în plenul Camerei Deputaților (Cameră decizională), devenind lege.

„De la început vreau să subliniez faptul că aprobarea acestei inițiative nu înseamnă că din momentul publicării în Monitorul Oficial cineva poate să scoată dintr-o arie naturală protejată un metru pătrat de pământ și să înceapă să exploateze resursele minerale.

Prin proiectul propus se stabilește procedura care trebuie urmată pentru ca terenurile care
îndeplinesc condițiile impuse în proiectul de lege, și anume să aibă perimetrele de
exploatare a resurselor minerale neregenerabile aprobate prin hotărâre de guvern înainte
de apariția OUG 57/2007 care se referă la regimul ariilor naturale protejate, să poată fi
folosite în scopul pentru care au licența. Nu puține sunt cazurile în care s-au delimitat arii
naturale având la bază repere stabilite empiric după un drum de exploatare, o bornă
kilometrică ori un marcaj forestier. Toate acestea au determinat greșeli majore de
înregistrare și au produs blocaje ale activității numeroșilor agenți economici.

arii-protejateCadastrul pentru ariile protejate, realizat destul de târziu, a scos la suprafață aceste nereguli, dar din păcate greșeala a fost făcută. Trebuie să facem aceste reparații, dar nu oricum, ci în concordanță cu legislația de mediu, care impune proceduri clare la scoaterea și introducerea unui teren într-o arie naturală. Compensarea, prin introducerea unei
suprafețe care include și o zonă tampon în locul celei propuse spre a fi scoase, va avea cu
siguranță caracteristici similare de biodiversitate.

Evaluarea adecvată, solicitată de autoritățile de mediu pentru a modifica limitele unei arii naturale protejate, se face obligatoriu cu studiu  de impact pentru suprafața în discuție și studiu științific de biodiversitate pentru suprafața de introdus în arie. Toate aceste studii vor trece prin viza Consiliului științific al parcului, analiza Comitetului Tehnic de Analiză al Agenției de Protecție a Mediului și viza Academiei Române.

arii-protejate naturalFinalizarea procesului se va realiza printr-o  hotărâre de guvern care va avea ca fundamentare toate avizele și acordurile prezentate anterior. Deci nu este obligatoriu ca orice suprafață solicitată a fi scoasă, în condițiile existenței licenței de exploatare, să primească aviz favorabil. Subliniez încă o dată că prin această ințiativă nu se propune scoaterea niciunui metru pătrat din vreo arie naturală, ci stabilirea unei proceduri”, spune Deputatul PSD Răzvan Neață.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare