Deputata PSD Cristina Burciu spune că modificări legislative importante pentru sprijinirea întreprinzătorilor autohtoni și a mediului de afaceri.
„Majoritatea parlamentară își respectă angajamentele luate în fața românilor, una dintre prioritățile guvernării PSD fiind sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri și îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea dezvoltării întreprinzătorilor autohtoni.
Un exemplu concret în acest sens este votarea recentă, în Parlament, a Legii nr.163 din 10 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
Acest act normativ are menirea de a normaliza și reechilibra relaţia dintre stat şi întreprinzător, în sensul în care proprietarii de firme vor putea cu adevărat să beneficieze de eforturile făcute în creșterea afacerilor lor. Legea aduce ca noutate introducerea în legislația națională a conceptului dividendelor anticipate sau speciale, cu avantaje concrete în ceea ce privește distribuirea și repartizarea dividendelor, fapt ce are drept efect imediat dezvoltarea mediului de afaceri local.
Până la apariția acestei legi, problematica repartizării profitului şi a distribuirii de dividende, inclusiv la societăţile listate, în sistemul juridic românesc, era încă restrictivă şi neclară în ceea ce priveşte definiţia juridică a dividendului. Astfel, s-a corectat substanțial Legea nr. 31/1990, care nu avea prevederi concrete, în ciuda numeroaselor modificări survenite de la data adoptării ei şi până în prezent.
Legea 163/2018 reușește să clarifice și să ordoneze dispoziţiile privitoare la operaţiunile de distribuire a profitului realizat de societăţi în timpul anului. Până acum, distribuirea dividendelor era efectuată după aprobarea situaţiilor financiare anuale, procedura nefiind prevăzută în mod neechivoc, fiind inclusă în texte de lege separate, unele dintre ele contradictorii sau cu conţinut normativ similar ori chiar identic.
În concluzie, adoptarea acestei legi simplifică şi sistematizează cadrul legal, venind în sprijinul mediului de afaceri, care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător şi suplu cu privire la distribuirea dividendelor şi în timpul anului, urmând ca regularizarea profitului să se efectueze la finalul anului, prin situaţiile financiare anuale”, a transmis ea printr-un comunicat.