În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice pentru monitorizarea infractorilor și protejarea victimelor violenței domestice, deputata USR Oana Țoiu arată că ministerul condus de Lucian Bode respectă doar parțial legea și ignoră riscurile la care sunt supuse constant trei din patru victime.
„Astăzi, avem în vigoare 4.300 de ordine de protecție (așadar, tot atâtea victime în pericol la apropierea agresorului) și ei au decis că vor cumpăra doar 934 de kituri de brățări. Asta înseamnă protecție doar pentru una din patru victime și un pericol real în continuare pentru celelalte. De exemplu, în 2021 au fost peste 2.600 de infracțiuni de nerespectare a ordinelor de protecție. Zarurile decid cine are dreptul la protecție și cine își riscă în continuare viața, deși a avut curajul să ceară protecție și a putut dovedi pericolul. Norocul depinde de județul în care e bătută”, declară deputata USR Oana Țoiu.
USR spune că ministrul Lucian Bode nu respectă legea în vigoare pentru că avea obligația legală să emită normele de aplicare în noiembrie 2021, norme fără de care cei responsabili nu pot aplica efectiv prevederile legale. Nu a făcut-o nici până acum, fiind probabil ocupat cu tranziția în minister de la el la el însuși. Doar a dat drumul banilor, acuză USR.
Legea prevede că în toată țara, în cazul violenței domestice, din martie 2022, victimele și agresorii vor avea brățări la gleznă care să alerteze poliția să intervină atunci când se apropie agresorul, ca să nu ajungă să le ucidă (anual, avem victime care sunt omorâte de agresori asupra cărora este în vigoare ordinul de protecție).
Legea nr. 146/2021, susținută și votată de USR, spune: se aplică din martie 2022, la nivel național, pentru ordinele de protecție (cele emise de instanță), ordinele de protecție provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viață și agresorul trebuie îndepărtat imediat) și ordinele de protecție europeană, dacă România este stat emitent.
Așadar, din martie 2022, nu „din a doua parte a anului 2022”, așa cum se menționează în briefingul de presă al Guvernului. Și trebuie aplicată la nivel național, nu în trei județe și în municipiul București.
Anul trecut, doar în primele opt luni, au fost 10.431 de ordine de protecție și 7.000 de ordine de protecție provizorii. Numărul crește de la an la an, pentru că victimele încep să își ceară dreptul la viață în siguranță.
„«Pentru reușita acestui proiect care salvează vieți, niciun efort nu este prea mare», declară ministrul Bode. Bine, șase luni pierdute până acum și decizia în afara textului legii îl cam contrazic. După ce că au întârziat, mai fac și economie pe seama victimelor: au alocat doar jumătate din ce era necesar, doar 32 de milioane, nu 60 de milioane, cât ar fi fost necesar pentru toate victimele cu ordine de protecție în vigoare. Ministrul este același de doi ani. Celelalte instituții responsabile mi-au răspuns în toamnă că ele și-au făcut treaba și se poate respecta termenul legal de martie, dar că așteaptă după MAI”, mai precizează deputata Oana Țoiu.
Bode: Proiectul brățărilor electronice va fi implementat mai întâi în București