Deputaţii au decis: Depozitele de aur ale BNR din străinătate nu pot depăşi 5 % din rezerva României

Aur romania banca angliei
sursa foto: protv

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României, astfel încât depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă. 

Au votat „pentru” 165 de deputaţi, 90 împotrivă şi trei s-au abţinut.

Deputaţii UDMR au votat împotrivă, iar liberalii vor contesta la CCR acest proiect.

Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară.

Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, aratp proiectul inişiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de senatorul Şerban Nicolae.

La finalul şedinţei de plen, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a declarat bucuros, şi a susţinur că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

dragnea botosani„Eu nu l-am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, foarte multe minciuni, propăvăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. (…)

Este un proiect de lege pe care l-am susţinut, îl susţin, sunt bucuros că s-a votat şi să fie promulgat”, a declarat Liviu Dragnea.