Deputații au votat ratificarea protocoalelor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Senatul dă vot tot astăzi

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Senatul este for legislativ decizional pentru acest proiect. Și Senatul a fost convocat miercuri, de la ora 14,00, în sesiune extraordinară, pentru a adopta, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, a decis Biroul permanent.

„Ratificarea de către ţara noastră a aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă un răspuns ferm pentru Federaţia Rusă, este o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde, nedrepte şi profund ilegale”, a spus Marcel Ciolacu în discursul din plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că ”solidaritatea întregii Europe cu Ucraina şi poporul său este între elementele fundamentale pe care nu le-a crezut vreodată posibile”.

”Tocmai de aceea, acum, regimul de la Kremlin caută cu disperare fisuri şi breşe în acest mecanism, speră să poată sabota şi submina prin încercarea de a provoca crize alimentare şi energetice. România a mers pe acest traseu al solidarităţii din primele clipele invaziei Rusiei în Ucraina”, a afirmat Ciolacu, în plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că Finlanda şi Suedia au în România ”un aliat sincer şi deschis”.

”Vrem ca Finlanda şi Suedia să se simtă ca membre ale NATO, aşa cum se simte azi România, să beneficieze de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga istorie, garanţii cât se poate de concrete şi vizibile”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Senatul convocat miercuri în sesiune extraordinară

Potrivit deciziei conducerii Senatului, pe ordinea de zi a şedinţei se află şi două ordonanţe de urgenţă – 112/2022 şi 113/2022.

Prima vizează instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente.

Cea de-a doua prevede unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, precum şi acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării IMM-urilor.

Conform procedurilor, cele două ordonanţe vor intra în circuitul parlamentar şi vor fi trimise la comisiile de specialitate pentru întocmirea rapoartelor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare