Deputaţii cehi au decis ridicarea imunităţii fostului premier Andrej Babis

Deputaţii cehi i-au ridicat joi imunitatea parlamentară fostului prim-ministru Andrej Babis, în contextul acuzaţiilor aduse miliardarului de fraudă cu fonduri europene, transmite AFP, explică Agerpres.

În total, 111 din cei 176 deputaţi prezenţi au votat pentru ridicarea imunităţii lui Babic. Decizia va permite inculparea fostului premier, un miliardar populist care a condus guvernul între 2017 şi 2021.

Poliţia suspectează că Babis a scos temporar în 2007 din concernul său Agrofert (cu afaceri în industriile alimentară, chimică şi media) o fermă pentru a o face eligibilă pentru o subvenţie europeană pentru IMM-uri, de circa 2 milioane de euro.

Babis, în vârstă de 67 de ani, este liderul mişcării centriste ANO şi se află pe locul al cincilea în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi cehi.

‘Pot să declar cu conştiinţa curată că nu am făcut absolut nimic ilegal’, a afirmat el înaintea şedinţei parlamentului, calificând situaţia ca ‘absurdă’.

Poliţia ceruse deja în 2019 inculparea lui Babis, prim-ministru în funcţie la acea dată, însă un procuror a concluzionat că acuzaţiile erau nefondate şi a dispus neînceperea urmării penale.

În acelaşi an însă, procurorul general a redeschis ancheta împotriva lui Babis şi a asistentei acestuia, Jana Mayerova.

Omul de afaceri a plecat de la putere după alegerile legislative din octombrie 2021, câştigate de o coaliţie de centru-dreapta de cinci formaţiuni, condusă de actualul premier Petr Fiala.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare