Deputaţii din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a Parlamentului European efectuează vizite în România şi Republica Moldova

Deputaţii din Subcomisia pentru Securitate şi Apărare (SEDE) a Parlamentului European efectuează vizite în România şi Republica Moldova, în perioada 15-18 mai, pentru a discuta despre securitatea regională şi implicaţiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, informează Parlamentul European într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Delegaţia SEDE va vizita întâi România, care îşi consolidează securitatea şi apărarea, inclusiv prin întărirea prezenţei avansate a NATO, ca urmare a preocupărilor sporite în materie de securitate în regiune. Eurodeputaţii vor vizita Grupul de Luptă NATO de la Cincu, unul dintre cele opt grupuri multinaţionale de luptă din partea de est a NATO.

În Republica Moldova, delegaţia va discuta despre misiunea EUBAM (Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina) şi despre înfiinţarea primei misiuni a UE pentru abordarea ameninţărilor hibride, noua Misiune de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova). Eurodeputaţii vor merge şi la Hîrbovăţ, linia administrativă dintre capitala Chişinău şi Tiraspol.

Delegaţia se va întâlni cu reprezentanţi guvernamentali şi cu parlamentari, inclusiv cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe din România, Iulian Fota, cu secretarul de stat din Ministerul Apărării din România, Eduard Bachide, parteneri internaţionali şi think tank-uri din domeniu.

Condusă de preşedinta SEDE, Nathalie Loiseau (Renew, FR), delegaţia este compusă din deputaţi din diferite grupuri politice: Arnaud Danjean (PPE, Franţa), Eugen Tomac (PPE, România), Viola Von Cramon-Taubadel (Grupul Verzilor/ALE, Germania), Assita Kanko (ECR, Belgia) şi Jean-Lin Lacapelle (ID, Franţa).

O conferinţă de presă cu preşedinta SEDE, Nathalie Loiseau (Renew, Franţa), este programată la încheierea vizitei, la Chişinău, joi 18 mai.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE. Republica Moldova beneficiază de asistenţă macrofinanciară a UE, în cadrul unei operaţiuni care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 şi care este în curs de desfăşurare. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare