Deputaţii au început şedinţa de plen de marţi cu un moment de reculegere pentru eroii de la Braşov din timpul Revoltei anticomuniste din 1987.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a arătat că pe 15 noiembrie este comemorat eroismul braşovenilor care, în toamna lui 1987, au avut curajul de a îndemna românii să se revolte împotriva unui regim opresiv, marxist, comunist, criminal.
„În 15 noiembrie 1987, ei au spus – regimul comunist, ceauşist trebuie să cadă şi au cântat ‘Deşteaptă-te române’ pentru a da semnalul trezirii românilor, semnalul revoltei împotriva controlului absolut pe care regimul lui Nicolae Ceauşescu îl exercita asupra fiecărui român în parte. Un uimitor arc peste timp Braşovul fiind locul unde la 1848 a fost compus şi cântat pentru prima dată ‘Deşteaptă-te române’ de către Andrei Mureşanu şi readus în inima şi gândul românilor după aproape 140 de ani de către eroii braşoveni din 15 noiembrie 1987. Dimensiunea naţională a revoltei rezultă şi din modul în care presa internaţională relata evenimentele şi eroismul muncitorilor de la uzina de autocamioane din Braşov, relatări conţinute în cartea lui Mihai Arsene ‘Dosar 15 noiembrie 1987′”, a subliniat Andronache.
Deputatul PSD Marian Rasaliu a transmis că 15 noiembrie este o zi în care românii trebuie să fie mândri de naţionalitatea lor.
„În seara zilei de 14 noiembrie 1987, câţiva muncitori de la secţia 440 a Fabricii de autocamioane Braşov încetau lucrul nemulţumiţi de condiţiile de viaţă şi de salarizare. A doua zi protestul s-a extins în toată fabrica, apoi muncitorii au ieşit din uzină pornind spre judeţeana de partid. În drumul lor spre centrul Braşovului, oamenii s-au oprit în fata Spitalului judeţean şi, la unison, au rostit rugăciunea ‘Tatăl nostru’ şi au cântat ‘Deşteaptă-te române’. Acela a fost momentul în care s-a transformat o revoltă muncitorească într-un protest anticomunist. A fost un gest nebunesc al unor oameni care ştiau ce îi aşteaptă, anchete, deportări, suferinţă pentru familiile lor, dar pentru ei nu a contat şi, de aceea, au mers mai departe. Au rămas uniţi în timpul protestului şi ulterior în faţa anchetatorilor. Momentul 15 noiembrie nu a fost doar sămânţa Revoluţiei din 1989, a fost şi o dovadă a faptului că pentru a face lucruri mari este nevoie de curaj şi unitate”, a subliniat Rasaliu.
Deputatul USR Victor Ilie le-a cerut colegilor săi parlamentari să lupte în fiecare zi împotriva comunismului.
„Este foarte bine că nu dorim să uităm sacrificiul şi curajul muncitorilor din Braşov care au pornit o revoltă cu doi ani înainte de Revoluţia din 1989. Curajul acestora trebuie onorat nu doar prin declaraţii de la tribuna Parlamentului, ci şi prin fapte şi, în acest sens, vă aduc aminte că avem trei copii de securişti în Guvernul actual, că se refuză publicarea unui registru al securiştilor. (…) Comemorarea trebuie să aibă legătură cu faptele. Este foarte important să respectăm memoria acestor oameni şi să luptăm zi de zi împotriva comunismului, a crimelor securităţii şi nu putem face acest lucru numind în continuare securişti în funcţii importante în stat”, a spus Ilie.
La rândul său, deputatul AUR Ringo Dămureanu a menţionat că în noiembrie 1987 avea doar 14 ani şi, ascultând „Europa Liberă” şi „Vocea Americii”, lua contact pentru prima oară cu ce se întâmpla în România reală.
„Atunci am început să aud vocea adevăraţilor români care vorbeau de problemele naţionale. Nu am crezut că există Ana Blandiana, nu am crezut că există acel conflict, nu am crezut că există Regele Mihai. Abia după ce am început să îi aud am început să văd lumina libertăţii, de aceea consider că pentru mine este primul moment în care am fost luminat în ceea ce priveşte România reală”, a precizat Dămureanu.
Deputatul UDMR Szabo Odon a evidenţiat că revolta din 1987 a fost „un precursor” al evenimentelor din 1989.
„Revolte asemănătoare au mai fost în 1977 în Valea Jiului, dar şi în ţările învecinate, în 1968 la Praga şi în 1956 în Ungaria. Toate aceste evenimente istorice arătau că acel regim comunist care se instaurase peste Europa Centrală şi de Est nu avea o susţinere populară, era un regim totalitar, autoritar, care suprima libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi, democraţia era înăbuşită. În acest context se înscrie această revoltă în care erau alături atât români, cât şi maghiari şi alte naţionalităţi, care au arătat întotdeauna că în momentele cheie, atunci când avem aspiraţii comune spre libertate, putem să ne susţinem unii pe alţii”, a afirmat deputatul UDMR.
Sursa: AGERPRES