Deputatul Giugea: „Sub presiunea războiului de la frontieră, Guvernul are obligaţia de a proteja sectorul agricol”

Deputatul Nicolae Giugea, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, solicită Guvernului elaborarea şi implementare urgentă a unor măsuri de sprijin pentru fermierii români, astfel încât producţia naţională să acopere eventualele sincope determinate de conflictul militar de la graniţa ţării:

”Nu cred că mai este cineva care să se îndoiască de faptul că agresiunea militară a Federaţiei Ruse asupra poporului ucrainean nu va avea consecinţe deosebit de grave asupra pieţei mondiale a produselor agro-alimentare. Unele influenţe deja se văd pe bursele internaţionale de cereale. În urmă cu un an, Ucraina domina topurile mondiale pentru mai multe componente ale producţiei agricole, de la cereale şi uleiuri vegetale şi până la elemente esenţiale în producţia agricolă, cum ar fi producţia de îngrăşăminte chimice. Distrugerea capacităţilor de producţie, a caselor, a utilajelor, a fermelor şi faptul că bărbaţii ucraineni îşi apără familiile şi ţara într-o perioadă în care, de regulă, începeau să se ocupe de culturile de cereale, va determina puternice efecte negative pentru toate statele din regiune, nu doar pentru ţara noastră.

Cred că Guvernul României nu trebuie să piardă niciun moment pentru a evalua, elabora şi implementa, chiar în următoarele săptămâni, măsuri de sprijin pentru fermierii români, astfel încât să putem asigura la toamnă stocuri suficiente de alimente, la nivel naţional. Nu trebuie să uităm că în această iarnă precipitaţiile au fost puţine şi se prefigurează o nouă perioadă de secetă, ceea ce înseamnă că zgârcenia naturii va trebui compensată prin irigaţii pe toate suprafeţele din ţară. Poveştile de adormit copiii care se vânturau în anii trecuţi cu privire la sistemul naţional de irigaţii trebuie să devină realitate în cel mai scurt timp.

De asemenea, îngrăşămintele de la Azomureş sau din Ucraina nu mai sunt disponibile pentru fermierii români! Nu am auzit nicio soluţie la sursele de aprovizionare şi nici la preţul uriaş cu care se vinde acum banalul azotat de amoniu. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că motorina utilizată în agricultură a ajuns la preţuri record, cu impact asupra costurilor lucrărilor mecanizate. Sper că nu redescoperim calul ca element de tracţiune în agricultură şi abandonăm tractoarele pentru că nu avem bani de combustibil.
Aştept ca Guvernul să înţeleagă situaţia, să se dezmeticească şi să vadă că stau la dispoziţia ţării noastre miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile şi să investească urgent în agricultură şi ultimul euro care poate fi folosit în acest sens.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare