Deputatul Pirtea ne asigură: „Stabilitatea monedei naționale nu poate fi pusă sub semnul întrebării”

Deputatul Marilen Gabriel Pirtea este de părere că românii n-au motive să se panicheze. 

„Volatilitatea piețelor financiare și a prețurilor la energie favorizează apariția deciziilor și efectelor emoționale cu privire la economiile populației, panica fiind defavorabilă unui comportament financiar rațional. În ultimele zile au apărut fenomene de aglomerare a clienților la casele de schimb valutar, pentru cumpărarea de euro, în timp ce se constată o tendință cu motivație subiectivă de retragere a economiilor din bănci. Acest context nu face decât să conducă la tentative de a specula dinamica de curs valutar la casele de schimb. Deciziile raţionale sunt mai importante ca oricând în aceste zile, mai ales pentru familii care dețin mici economii, pentru a nu cădea în plasa cursurilor de schimb speculative”, subliniază deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

„Este de înțeles faptul că reacția publică față de conflictul din Ucraina cuprinde îngrijorare, fenomen care se traduce prin comportamente economice cu tendințe subiective, precum este și cererea crescută de euro la casele de schimb, sau retragerea depozitelor în lei din conturi. La fel s-a întâmplat și cu cererea de combustibil pentru autoturisme, în benzinării, care în a doua parte a zilei de ieri a generat aglomerări uriașe de clienți cu mașini, din cauze subiective determinate de un fenomen de contagiune emoțională, fără motivații reale. Chiar dacă prețul petrolului a scăzut ieri pe piețele internaționale, reacțiile subiective ale cumpărătorilor de benzină sau motorină, venite în așteptarea unei ipotetice explozii a prețurilor la combustibili, au produs la un efect de panică și formarea de coloane kilometrice cu mașini care așteptau să alimenteze cu combustibili”, arată deputatul liberal.

„Deciziile de retragere a depozitelor în lei din bănci, de transformare a lichidităților în euro, ori blocarea sumelor cash în afara circuitului bancar, apar pe un fond de stres emoțional, de panică și frică față de o evoluție imprevizibilă a pieței financiare, când persoanele fizice încep să-și refugieze economiile disponibile în valute considerate mai stabile. Cu toate acestea, stabilitatea monedei naționale nu poate fi pusă sub semnul întrebării, trebuie să o spunem în mod explicit. În plus, opțiunea pentru deținerea de sume cash nu este viabilă pe termen mediu și lung, pentru că riscurile sunt mari. De aceea, specialiștii în economie recomandă calmul și rațiunea, în defavoarea panicii și a comportamentelor pripite, ca și menținerea depozitelor în lei, pentru că sistemul bancar și moneda românească sunt sigure și puternice, în ciuda unor presiuni curente inflaționiste, accentuate de piețele internaționale”, conchide deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare