Deputatul PNL, Claudiu Răcuci: Legislația absurdă îi împinge pe mii de români să muncească la negru, deși ar putea să fie înregistrați ca zilieri în agricultură

Claudiu Răcuci

Deputatul PNL, Claudiu Răcuci critică incapacitatea guvernanților de a înțelege fenomenele care se petrec pe piața muncii, deși trâmbițează cu toții că vor să lupte împotriva muncii la negru:

„În luna august a anului trecut, penultimul Guvern PSD-ALDE a desființat contractele de muncă cu timp parțial, pe motiv că acest tip de contracte ascunde cea mai mare parte a economiei subterane. S-a ajuns la situația absurdă în car, angajații cu normă parțială ar fi trebuit să aducă bani de acasă după o lună de muncă, după ce Guvernul a realizat și transferul de contribuții care nu ajută pe nimeni.

Și cu asta ce-au făcut? Munca la negru nu a dispărut decât în ochii Guvernului Dragnea, căci, în realitate, aceste măsuri nu au făcut decât să împingă tot mai multe contracte de muncă în economia neagră.

racuci ecopolitic.roO altă situație de netolerat este cea care privește imposibilitatea legală a persoanelor fizice care acționează în agricultură de a angaja, pe perioade scurte, în funcție de muncile agricole, zilieri în domeniul producției agricole. Mă refer la posibilitatea de a angaja legal, cu registru de evidență și cu tot ceea ce presupune acest lucru. Știm cu toții că agricultura depinde de vreme! Nimeni nu știe cum va fi vremea mai mult de 2 zile.

Citește și Programul de lucru al Camerei Deputaţilor și a Senatului de luni, 26 martie 2018

Dacă plouă 5 zile la rând, nimeni nu muncește! Nu se însămânțează, nu se recoltează, nu se face nimic. Cine ar putea angaja un om permanent și să-l folosească o zi pe săptămână? Nu se susține economic. Așadar, cea mai bună situație în acest caz ar fi ca legislația să prevadă de urgență posibilitatea angajării de zilieri de către persoane fizice, în activitățile din agricultură. Oamenii vor să respecte legea, să raporteze permanent inspectoratelor de muncă angajarea unor zilieri și să intre în legalitate. Frizează ridicolul că, în România, legea strâmbă este prima care îl împiedică pe cetățean ca să nu încalce legislația. Mă angajez ca de săptămâna viitoare să inițiez proceduri parlamentare pentru a da posibilitate oamenilor să angajeze zilieri în agricultură și ca aceștia să poată acționa în legalitate.