Deputatul PNL Claudiu Răcuci vrea modifcarea legii achizițiilor publice

Deputatul PNL Claudiu Răcuci anunță depunerea la Parlament a unui proiect legislativ prin care intenționează să modifice și să completeze Legea nr.98/2016 a achizițiilor publice, intenția sa fiind să debirocratizeze sistemul de lucrări de infrastructură și să înăsprească o serie de condiții cu privire la capacitatea tehnică și profesională a executanților:

„De vină pentru ritmul slab în care se contruiește infrastructura în România sunt regulile și cel care plătește lucrări proaste, făcute cu mare întârziere, adică statul român. Intenționez ca până la finalul vacanței parlamentare să depun la Parlament un proiect complex de modificare și completare a legislației cadru privind achizițiile publice, prin care să se simplifice mai mult procedurile și prin care să se completeze o serie dintre criteriile privind participarea ofertanților la procedurile de achiziție publică.

De 28 de ani ne plângem constant că nu avem infrastructură, însă legislația continuă să fie o piedică reală în realizarea obiectivelor de investiții. După ce se organizează licitația și se anunță câștigătorul acesteia, mai trec luni, poate chiar ani de zile, până încep efectiv lucrările! De ce? Păi, abia după aceea autoritățile se trezesc că mai trebuie o autorizație, un aviz, un plan a expirat sau un cocostârc și-a făcut cuib pe terenul viitoarei construcții.

Și se scurg anii, expiră studiile de fezabilitate, proiectele tehnice nu mai sunt bune și se pierde și finanțarea. Vreau să elimin cea mai mare parte a piedicilor birocratice, care sunt, în cea mai mare parte, vina autorităților statului, care nu se deranjează să pregătească proiectele în detaliu.

Un alt aspect important pe care îl doresc implementat îi privește pe operatorii economici, aceia veșnic abonați la contracte, dar care nu le duc niciodată la capăt în termen sau la nivelul de calitate plătit de contribuabilul român.

Sunt constructori care au 50 utilaje și 200 lucrători și câștigă mai multe contracte deodată pentru care ar avea nevoie de 500 de utilaje și de 2500 de muncitori. Așa se face că pe fiecare șantier vezi câte 2-3 buldozere și câte 5-10 muncitori, iar 10 Km de autostradă se construiesc în 5 ani, nu în 5 luni.

Pentru acest motiv, voi propune ca fiecare constructor să demonstreze pentru fiecare contract în parte, cu număr de șasiu și cu CNP al angajaților, capacitatea tehnică și resursele exclusiv dedicate lucrării respective. Voi propune, evident și sancțiuni pentru constructorii care sunt plătiți la termen de către stat, dar execută defectuos și cu întârziere obligațiile din contractul pe care și l-au asumat!”, a spus Claudiu Răcuci.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare