Deputatul Radu Cristescu(PSD) – mesaj PATRIOTIC de Ziua Culturii Naționale: Deșteaptă-te, romãne! Asta ne-ar zice și Eminescu, dacă ar mai fi printre noi.

”Deșteaptă-te, romãne! Asta ne-ar zice și Eminescu, dacă ar mai fi printre noi. Asta ne zic și cuvintele lui, pe care trebuie să nu le uităm, dacă mai vrem să fim români.”, a transmis deputatul PSD Radu Cristescu, într-o postare pe pagina sa de facebook, la 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale.

Parlamentarul social-democrat, cunoscut ca un politician patriot și nationalist, a comentat, pe pagina sa de socializare, mai multe versuri ale poetului național, Mihai Eminescu, precizând că ”diagnosticul pus de Eminescu, cu aproape 150 de ani în urmă, ramâne, din păcate, teribil de actual.”

  • Cristescu: La fel cum rămâne și nevoia de caractere romãnești adevărate, care să nu aibă doar talent, ci și curaj și coloană vertebrală, precum a avut cel născut pe 15 ianuarie 1850.

Cristescu mai spune că Mihai Eminescu rămâne un model absolut, nu doar ca scriitor genial, care ne-a lăsat moștenire limba română modernă, ci și ca un mare caracter și un mare luptător al românismului.

Totodată, deputatul dezvolta și subiectul legat de ”jugul străin” care ”e de două ori mai greu: fiindcă el, pe lãngă pãinea cea de toate zilele, îți fură, încet-încet, și sufletul. Adică obiceiurile, credința, limba.”

”Cine-au îndrăgit străinii, / Mânca-i-ar inima câinii!

După ce au citit titlul de mai sus, aș avea un sfat pentru slugile spălate pe creier ale șmenarilor mondiali : înainte de a suna la procuratură, pentru un denunț contra mea (pentru xenofobie, hidrofobie sau alte năzăreli), ar face bine să-și aducă aminte că sunt versuri scrise de un autor pe nume Mihai Eminescu.

Același care le-a scris și pe acestea :

De la Nistru pân’ la Tisa

Tot românul plânsu-mi-s-a,

Că nu mai poate străbate

De-atâta străinătate.

Desigur, nici cãnd ne asupresc și ne fură „ai noștri” nu e deloc în regulă. Dar jugul străin e de două ori mai greu: fiindcă el, pe lãngă pãinea cea de toate zilele, îți fură, încet-încet, și sufletul. Adică obiceiurile, credința, limba. Ori poate vi se pare că nouă nu ni se întîmplă exact asta?

Vai de biet român săracul!

Îndărăt tot dă ca racul.

Diagnosticul pus de Eminescu, cu aproape 150 de ani în urmă, ramâne, din păcate, teribil de actual. La fel cum rămâne și nevoia de caractere romãnești adevărate, care să nu aibă doar talent, ci și curaj și coloană vertebrală, precum a avut cel născut pe 15 ianuarie 1850. De asta Mihai Eminescu rămâne un model absolut, nu doar ca scriitor genial, care ne-a lăsat moștenire limba română modernă, ci și ca un mare caracter și un mare luptător al românismului.

Cine-au îndrăgit străinii,

Mânca-i-ar inima câinii,

Mânca-i-ar casa pustia,

Şi neamul nemernicia!

Cei care fac spume la gură cînd citesc aceste cuvinte pot face un denunț penal și contra lui Eminescu. Eventual să cereți ca versurile lui să fie arestate la domiciliu, în mormântul din cimitirul Bellu. Doar că domiciliul lui Eminescu nu e în acel cimitir bucureștean, ci în sufletele tuturor românilor adevărați. Iar acolo nu-l poate aresta nimeni.

Cât despre presupusa xenofobie, e clar pentru orice om normal că Eminescu, școlit în străinătate și format în spiritul marii culturi mondiale, nu se referea la străinii cumsecade, ci la haitele slinoase de prădători veniți de aiurea ca să ne încalece și să ne fure. Ieri, la fel ca azi.”, a scris parlamentarul pe pagina sa de socializare.

  • ”Deșteaptă-te, romãne! Asta ne-ar zice și Eminescu, dacă ar mai fi printre noi. Asta ne zic și cuvintele lui, pe care trebuie să nu le uităm, dacă mai vrem să fim români.”, conchide deputatul Radu Cristescu în postarea de pe facebook.

PS

Este bine de știut: Naționalismul constă în manifestarea interesului pentru unificarea unei națiuni bazată pe echilibru cultural și lingvistic. Pe de altă parte, patriotismul constă în dezvoltarea dragostei pentru o națiune bazată pe valorile și credințele sale.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare