Președintele Klaus Iohannis l-a decorat joi, Palatul Cotroceni pe deputatul Silviu Vexler, președinte al Grupului Parlamentar România-Israel, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler pentru activitatea deosebită în ceea ce privește reprezentarea și responsabilitatea comunității evreiești din România în Parlament.
„Această distincție este, totodată, un simbol al considerației pentru contribuția dumneavoastră la consolidarea relațiilor speciale de prietenie și colaborare dintre România și Statul Israel, la progresul comunității evreilor români și la menținerea legăturii aparte cu israelienii originari din România care trăiesc în Israel.
În același timp, distincția de astăzi răsplătește eforturile pentru păstrarea și cinstirea memoriei victimelor Holocaustului, prin inițierea și susținerea cu succes a unor proiecte legislative dedicate prevenirii și combaterii antisemitismului.
- Apreciez și susțin astfel de inițiative și orice demers menit să aducă în conștiința publică istoria și cultura comunităților evreiești, contribuțiile evreilor la propășirea țării noastre și la patrimoniul cultural al umanității.
- În situația dificilă pe care o traversăm, am dorit să avem această ceremonie acum și pentru a sublinia importanța coeziunii națiunii noastre în jurul proiectelor și valorilor ei cele mai importante: angajamentul pentru democrație și perfecționarea statului de drept, preocuparea pentru dezvoltarea dialogului interetnic și interconfesional, protejarea minorităților și prețuirea solidarității sociale.
Dând un tribut de sânge în Războiul de Independență și în cel de Reîntregire, evreii și-au găsit recunoașterea ca cetățeni ai României abia în virtutea Constituției din 1923, elaborată de guvernul liberal al vremii.
- Se împlinea, astfel, după un lung și dificil proces, unul dintre punctele programului Revoluției de la 1848 din Țările Române, în care „emanciparea israeliților”, ca și acordarea de „drepturi politice pentru orice compatrioți de altă credință” dovedeau o viziune modernizatoare, de factură occidentală.
- Din păcate, legislația antisemită adoptată în 1938 a anulat acea deschidere democratică și a prevestit momentul cel mai negru al istoriei noastre, cel al persecuțiilor și crimelor din perioada Holocaustului.
Evocarea momentelor tragice din secolul trecut reprezintă cel mai solid argument pentru nevoia de a depune în continuare toate eforturile astfel încât trecutul să fie cunoscut și înțeles. Evenimentele petrecute acum trei generații, trăite de părinții și bunicii noștri, ne arată în ce tenebre poate ajunge umanitatea atunci când vocea rațiunii, a toleranței și a solidarității este înlocuită de cea a urii.
- Răul poate prevala din nou și îl regăsim prea des în discursul rasist, antisemit și xenofob, care în zilele noastre ia forme variate și este mijlocit de tehnici performante de manipulare.
Legea și impunerea ei de către autorități, respingerea fermă și cu celeritate a oricăror încercări de rescriere a trecutului, de negare a faptelor care au întunecat istoria veacului trecut, educarea noilor generații în spiritul respectului față de celălalt, indiferent de apartenența etnică sau religioasă, și construirea, în acest mod, a unei societăți a dialogului și libertății în spațiul unității europene, toate acestea pot opri calea răului și trebuie să o facă”, a spus Iohannis.