Deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), a spus, în mesajul prezentat în cadrul deschiderii oficiale a celei de a patra reuniuni a Grupului de lucru pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene de combatere a antisemitismului și promovarea vieții evreiești, şi postat pe Facebook, că „România are astăzi o viață evreiască înfloritoare, care se dezvoltă în fiecare clipă”, iar comunitățile evreiești din România „păstrează dar mai ales promovează iudaismul și în același timp prezintă viața noastră publicului larg, tuturor celor care doresc să ne cunoască”.
„Da. Și-ar fi dorit să nu mai existe nici un evreu, nici o comunitate evreiască sau orice formă de iudaism în România.
Nu putem șterge trecutul. Oricât de tare am încerca și indiferent cât de mult ne-am dori acest lucru. Trecutul și mai ales lecțiile pe care le oferă pot fi însă energia de care avem nevoie pentru a merge înainte, pentru a construi un viitor decent și normal. Uneori trebuie să păstrăm durerea pentru a găsi speranța.
România are astăzi o viață evreiască înfloritoare, care se dezvoltă în fiecare clipă. Comunitățile evreiești din România păstrează dar mai ales promovează iudaismul și în același timp prezintă viața noastră publicului larg, tuturor celor care doresc să ne cunoască.
Numeroși oameni, mai ales supraviețuitori ai Holocaustului și persoane vârstnice aflate într-o situație materială dificilă, depind de programele de asistență socială și medicală desfășurate de Federația Comunităților Evreiești din România pentru pentru a avea o viață normală.
Nu există o onoare mai mare pentru noi decât să putem continua aceste programe care sunt posibile datorită sprijinului acordat de Guvernul României și Guvernul Federal al Germaniei”, a arătat Vexler.
El a adăugat însă că „din păcate, prezentul și viitorul imediat nu arată pozitiv”.
„Deși se vorbește atât de mult despre ascensiunea ideologiei de extremă dreaptă și a partidelor exponente ale acestui curent, există un pericol mult mai mare pe care îl simțim aproape zilnic : normalizarea violenței. Tot ceea ce se întâmplă rău în spațiul public este o nouă încurajare pentru ceea ce există deja în umbre.
Suntem cu adevărat norocoși să putem trăi în siguranță deplină o viață evreiască adevărată.
Eforturile depuse pentru a păstra și asigura această normalitate de către Serviciul Român de Informații și alte instituții sunt extraordinare, chiar dacă nu sunt vizibile de fiecare dată.
Mi-am dedicat întreaga carieră publică binelui supraviețuitorilor Holocaustului, dezvoltării vieții evreiești din România și combaterii antisemitismului.
Ca urmare a Legilor pe care le-am promovat în Parlament, România a devenit prima țară care a introdus sancțiuni de natură penală pentru antisemitism, cu pedepse de la 3 luni la 10 ani.
Recent, indemnizațiile acordate supraviețuitorilor Holocaustului au fost majorate, iar arhivele de stat care privesc Comunitățile Evreiești au fost declasificate integral.
Mai mult decât orice altceva, în acest moment trebuie să privim spre viitor.
Începând cu luna septembrie a acestui an, Istoria Evreilor și a Holocaustului va fi predată în toate liceele din România. Ironic, a fost cel mai greu proiect legislativ la care am lucrat.
Nu este ușor să îți înfrunți trecutul…
Am fost onorat să primesc sprijinul liderilor tuturor partidelor politice democratice pentru aceste proiecte esențiale.
Poate că una din cele mai frumoase realizări și un adevărat simbol al societății noastre este că reprezentantul minorității germane în Parlamentul României, domnul deputat Ovidiu Ganț, a fost și rămâne principalul nostru partener în aceste demersuri, un prieten adevărat care ne-a rămas alături la fiecare pas.
În același timp, din păcate, ne-am săturat de unii politicieni sau birocrați care doresc să folosească acest domeniu atât de sensibil pentru interesul propriu, care consideră că știu ce înseamnă iudaismul mai bine decât evreii, care își asumă meritele pentru munca altora și de multe ori aproape că distrug ceea ce a fost realizat cu un efort deosebit.
Avem nevoie de mult mai multe acțiuni și mult mai puține cuvinte. Avem nevoie să vedem implementarea integrală și corectă a legislației”, a subliniat deputatul.
El a mai spus că „trebuie să transformăm visele în realitate”.
„Programul de ajutorare a refugiaților din Ucraina, desfășurat de FCER în parteneriat cu JDC, este un astfel de exemplu. Privind ceea ce s-a întâmplat, mai mult decât orice altceva, mi-aș dori din tot sufletul să învățăm o lecție de la toți oamenii care au putut face lucruri minunate în fața unei suferințe greu de descris.
Pentru exemplul pe care l-au dat, pentru mesajul care l-au transmis despre România, despre comunitățile evreiești din țara noastră și în general pur și simplu despre oameni – atunci când este nevoie, știm și putem să îl ajutăm pe cel de lângă noi.
Apreciez în mod cu totul deosebit sprijinul acordat de Președintele României, Parlamentul României și Guvernului României.
Colaborarea noastră excepțională cu Ministerul Afacerilor Externe a avut și are în continuare un rol esențial. Prietenii adevărați îi cunoști în momentele grele.
Vă mulțumesc pentru încredere, pentru respectul acordat Federației Comunităților Evreiești din România și evreilor din România”, a scris, pe Facebook, deputatul Silviu Vexler.