DETALIILE Congresului PNL: Liberalii îşi aleg preşedintele – Ludovic Orban versus Florin Cîţu

Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

La reuniunea liberalilor, care se va desfăşura la Romexpo începând cu ora 11,00, sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din toată ţara.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa la Congresul PNL.

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată’, a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea ‘Forţa Dreptei’, iar Florin Cîţu cu moţiunea ‘România Liberală’.

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un ‘suflu nou’.

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, ‘un festival al democraţiei’.

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este ‘cea mai urâtă campanie’ cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

‘Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu ‘pâinea şi cuţitul sunt la mine’, ‘dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni”, spunea Orban.

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

‘Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă’, spunea atunci Ludovic Orban.

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales ‘un mod foarte urât’ să iasă din politică.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.

Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi ‘cel mai mare susţinător’ al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. ‘Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece’, a declarat Florin Cîţu.

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia ‘interese personale’, ci ‘doar ale PNL şi ale românilor’. ‘În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri – n.r.). (…) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale’, afirma Florin Cîţu.

Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu la guvernare, anunţând că va participa la Congresul PNL.

‘Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis’, a spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York la Adunarea Generală a ONU.

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare