EXCLUSIV – Conform informațiilor pe care le avem, începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv Complexul Energetic Oltenia, de fapt majoritatea termocentralelor pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să se închidă, din cauza noilor norme UE.
Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare (le puteți citi aici), ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF).
DEZASTRU PENTRU CE OLTENIA – are la dispozitie 4 ani!
Noile standarde sunt foarte restrictive, bazându-se, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa și din întreaga lume. Limitele vor viza direct termocentralele pe cărbune, pentru CE Oltenia poate fi chiar un dezastru in sensul ca o sa trebuiasca sa se conformeze noilor norme cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.
În următorii patru ani, CE Oltenia va trebui să investească milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale.
Până acum, majoritatea termocentralelor din Romania au obținut derogări de la conformarea cu aceste standarde, fiindu-le permis să polueze și până la de 10 ori mai mult decât normele legale. Guvernele naționale au acum cel mult patru ani pentru a decide cât de multă poluare intenționează să le permită.
ecopolitic.ro/UE