Dezbatere în Republica Moldova. Stoianoglo spune că România nu a reușit proiecte majore cu Moldova. Sandu: E o ofensă adusă românilor

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au participat, duminică, la o dezbatere electorală. Evenimentul s-a desfășurat fără un moderator care să intervină în discuții. Cei doi au abordat inclusiv subiectul relației Republicii Moldova cu România. Stoianoglo spune că țara noastră nu a reușit proiecte majore cu Moldova, afirmație despre care Maia Sandu spune că este o „ofensă adusă românilor”.

 

Dezbatere crucială, dar extrem de tensionată între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, cu exact o săptămână înaintea turului 2 al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Preşedintele moldovean l-a acuzat pe Stoianoglo că este calul troian al Rusiei, în timp ce contracandidatul său a susţinut, pe durata dezbaterii, că Maia Sandu a fost ineficientă în funcția supremă în stat.

Chiar dacă nu a susţinut referendumul pentru modificarea Consituţiei Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană, Stoianoglo spune că este gata să semneze un document care să servească acestui scop.

Cei doi candidaţi au discutat şi despre problema banilor ajunşi în Republica Moldova pentru mituirea alegătorilor.

„Haideți să încheiem un acord: oricare dintre noi pierde alegerile, să accepte rezultatul și să nu organizeze proteste”, a afirmat Stoianoglo.

„Avem un atac de proporții asupra democrației, doar dl Stoianoglo nu le vede și nu le știe. El nu știe că s-au cumpărat voturi, nu știe că în sacoșa dată de Plahotniuc lui Igor Dodon erau bani. Propunerea mea pentru voi e să îmi permiteți să continui să păstrez pacea, să continuăm proiectele de dezvoltare, lupta pentru un stat de drept adevărat, pentru calea europeană”, a răspuns Maia Sandu.

„Eu cred sincer că acum 4 ani aveați intenții foarte bune. Cu regret, nu ați reușit. Și eu ca cetățean vă înțeleg. Dvs. nu ați reușit și nu vreau să vă învinovățesc, nu trebuie să vă temeți de asta. Ca om trebuie să admiteți greșelile dvs, haideți să încheiem campania în pace”, a continuat Stoianoglo.

Voturi cumpărate

„Ați declarat să 300.000 de voturi au fost cumpărate, dar poliția  documentat doar câteva sute. Ce știți și nu spuneți?”, a fost întrebarea lui Stoianoglo pentru Sandu.

„Noi știm că promisiunea grupării criminale a fost de 300.000 de voturi. Poliția a documentat deja peste 100.000. Și dacă ar fi fost doar o sută, totuși dvs. ar fi trebuit să fiți îngrijorat. Cum credeți că puteți construi democrația dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dvs?”, a răspuns Maia Sandu.

Contracandidatul ei a replicat: „Se pare că nu aveți nimic concret de spus, și asta îngrijorează. Vă rog, opriți isteria”.

Acuzații de corupție

Sandu l-a acuzat pe Stoianoglo de legături cu Veaceslav Platon, Ilan Șor și Igor Dodon și l-a întrebat pe Stoianoglo de ce nu vrea să spună cine îi finanțează campania. „Eu cred că dumneavoastră nu știți cine sunt oamenii care trebuie să vină cu dumneavoastră. Eu cred că dumneavoastră veți primi această informație prin SMS, așa cum primesc oamenii care își vând voturile”, a spus Sandu.

„Doamnă Sandu, când faceți declarații, vă rog aduceți probe. Nu aveți, nu ați avut și nu veți avea nicio probă despre legăturile mele cu persoanele despre care dumneavoastră spuneți”, a replicat Stoianoglo.

Maia Sandu i-a cerut direct să numească „10 proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova”.

 

„Eu sunt foarte mulțumit pentru UE, pentru sprijinul dat Republicii Moldova. Dar drumurile și centura Comrat au fost credite care trebuie restituite. Eu nu fac niciodată comparație între ajutorul de la UE și din Rusia. Noi trebuie să vorbim despre relații bilaterale bune cu toți vecinii”, a replicat Stoianoglo.

„Deci Rusia nu are nici un proiect în Republica Moldova, tocmai ați recunoscut acest lucru”, a afirmat Maia Sandu.

Referendumul pro-european

Președinta din Republica Moldova l-a chestionat pe contracandidat și despre refuzul de a participa la referendumul pentru apartenența la UE, amintindu-i că este cetățean UE prin faptul că are cetățenia română.

„Eu sunt adeptul UE, dar nu am participat la referendum din cauză că a urmărit doar scopurile dvs. personale. Eu nu particip la imitații, ci la acțiuni concrete. Unica persoană care a beneficiat de referendum sunteți dvs și l-ați organizat doar pentru a întări susținerea dvs la prezidențiale. Dacă vreți consolidarea țării, atunci înainte de referendum trebuie să avem un dialog permanent cu oamenii. Eu sunt sigur că majoritatea cetățenilor sunt adepții UE, dar pentru că ați coincis alegerile prezidențiale cu referendumul, a fost un vot de protest. O parte a oamenilor nu a participat, iar alții au votat contra”, a replicat Stoianoglo.

Stoianoglo: De că mă numiți omul Kremlinului?

„Mă numiți omul Kremlinului, de ce?”, a întrebat Stoianoglo.

Maia Sandu a răspuns: „Domnule Stoianoglo, eu cred că nu știți cine cine e în spatele dvs. Numiți o țară europeană în care se aduc bani din afară și se cumpără voturile cetățenilor. Cetățenii au fost sărăciți tocmai de cei care le cumpără voturile. Când justiția nu își face treaba, trebuie să găsim soluții legale. Reforma noastră a pornit și sistemul se curăță încet. Vom face altfel de reformă după alegeri, în consultare cu toată societatea”.

„E clar că nu știți să aplicați legile. Orice funcționar și oligarh poate abuza de democrație. Voi purtați vina”, a replicat Stoianoglo.

Relația Republicii Moldova cu România

„Cum credeți că veți construi o relație cu cel mai important partener, România?”, l-a mai întrebat Maia Sandu pe contracandidatul său.

Stoianoglo a răspuns: România este cel mai important partener al Moldovei, din punct de vedere bilateral și pentru promovarea aspirațiilor pro-europene. Relații cu România nu numai că se vor îmbunătăți, dar se vor întări în toate domeniile. Statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situații, dar nu am realizat niciun proiect investițional regional care să apropie Moldova de UE. În 30 de ani, vorbim despre relațiile bune cu România și nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău la București. Să lăsăm declarații și să trecem la acțiuni directe”.

„Este o ofensă adusă la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importate. Dumneavoastră nu le știți”, a replicat Maia Sandu. „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei? Fiți sincer cu moldovenii”.

Stoianoglo a mers mai departe fără a răspunde la întrebare.

Stoianoglo: „Susținem Ucraina”. Sandu: „Kievul știe că sunteți omul Moscovei”

Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo cum va stabili o relație bună cu Ucraina dacă ar deveni președinte.

„Noi vom stabili și vom dezvolta relații bune de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare, în primul rând cu vecinii noștri, cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare, Uniunea Europeană, SUA, Rusia, China. Noi susținem Ucraina în războiul actual, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și sunt sigur că relațiile noastre, când eu o să fiu președinte, vor fi mai puternice decât acum, când relațiile poartă un caracter doar decorativ”, a răspuns Stoianoglo.

„Domnule Stoianoglo, dumneavoastră chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon”, a replicat Sandu.

Datoria externă a Republicii Moldova

„De ce ați crescut datoria externă, așa cum v-au acuzat Vlad Filat și Andrei Năstase?”, a fost întrebarea lui Stoianoglo.

„E un neadevăr, datoria externă e la același nivel ca acum 4 ani. Dar investitorii ne spun că vor veni în număr mai mare când vom intra în UE. Dar dvs. ați boicotat referendumul, atunci cum să vină investitorii? Noi vrem pace, am reușit să menținem pacea în țară”, a răspuns Maia Sandu.

Problema apei potabile

Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo ce soluții are la problema serioasă privind apa potabilă pentru cetățeni.

„Sunt sigur că găsim bani, vom elabora un program care prevede achiziționarea apei potabile, inclusiv pentru agricultură”, a răspuns acesta.

„Dvs. vorbiți frumos, dar ați făcut calcule? Știți de câte miliarde de euro e nevoie pentru irigare? De unde aduceți resursele de apă? E ușor să vii și să povestiși aici. Aderarea la UE ne ajută să rezolvăm această problemă, dar dvs. vreți să o amânați”, a replicat Sandu.

Maia Sandu: Îi mințiți pe oameni

„Guvernarea voastră nu construiește nimic. Tot ce faceți e să închideți grădinițe, școli, universități, posturi tv, site-uri. În acești ani nu s-a construit nimic, nici măcar posturi de televiziune. În patru ani, ați intervenit doar cu opt inițiative legislative. Cu ce vă ocupați, doamnă președinte?”, a afirmat Stoianoglo.

„Îi mințiți pe oameni când spuneți că nu s-a construit nimic. În fiecare localitate se construiesc apeducte, sisteme de canalizare, se repară drumuri și grădinițe. Oamenii știu asta. E nevoie de mai mult, dar nu putem compensa într-un an ce nu s-a făcut în 30 de ani”, a răspuns Maia Sandu.

Stoianoglo: Vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina

Cei doi contracandidați au luat cuvântul alternativ. Maia Sandu alansat mai multe întrebări, la care Alexandr Stoianoglo a răspuns pe rând.

„Cel mai simplu e să vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina”, a acuzat-o Stoianoglo pe președinta Republicii Moldova. „Republica Moldova, din cauza incompetenței dvs. a fost prejudiciată cel mai mult. Țările din jur, în situații similare, au avut creșteri economice și au acordat ajutoare pentru cetățeni. Noi vom promova un model de economie legată cu inițiativa oamenilor, cu schimbarea structurii economiei, promovarea industriei”, a continuat el.

„Acestea sunt povești cu zâne. Arată că nu înțelegeți impactul războiului, nu știți care e structura demografică a acestei țări. Vă spun eu: numărul pensionarilor e aproape egal cu al angajaților. În această perioadă a fost greu. Noi am venit cu resurse suplimentare, am crescut pensiile de două ori, ne-a costat 11 miliarde de lei, am crescut salariile, am pornit șantiere în toată țara”, a replicat Maia Sandu.

Alexandr Stoianoglo, mesaj pentru alegători

Alexandr Stoianoglo: Garantez că granițele vor rămâne deschise. Promit că în Moldova nu va exista represiuni împotriva openenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale.

Ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs dificil al modernizării, allibertăților și dreptării trebuie să continue.

Maia Sandu, mesaj pentru alegători

Maia Sandu: Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbtat serios problemele și soluțiile. Din păcate, avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă țara. Sunt isgură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om, de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care am luptat și am reușit să îi alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund, să revină la puetere.

Acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani și de răzbunare este folosită de forțe regionale mai mari. Banii alocați în această campanie sunt bani trimiși în țara noastră pentru a aduce dezbinare și conflict.

Noi știm cine se ascunde în acest cal troian: platon, Șor, Dodon. Darr nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Stoianoglo, este despre două alternative diferite de dezvoltare, o alegere între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și deztabilizare. Este o alegere importantă pentru țara noastră.

 

 

Sursa: Antena 3

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare