DEZVĂLUIRI / Avansări în grad, acces în sediile MAI și la informații clasificate a unor subofițeri sau ofițeri care nu mai erau polițiști

Conform unor documente și dezvăluiri, obținute în exclusivitate de ecopolitic.roo serie de polițiști, inclusiv cu grad de ofițeri superiori din cadrul MAI au fost avansați, atenție, deși nu mai aveau raporturi de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne.

Mai mult decât atât, aceștia, chiar dacă erau suspendați, și-au păstrat atât legitimațiile cât și insignele de polițist pentru a pătrunde în zonele de interes, în sediile Ministerului Afacerilor Interne aflate sub o anumită protecție internă, având acces chiar la documente cu caracter de informații clasificate din cadrul unităților, prezentând legitimațiile și insignele de polițiști.

Conform surselor ecopolitic.ro, în perioada 2004-prezent, cu încălcarea dispozițiilor legale conform surselor citate, au fost avansați în grad profesional polițiști ale căror raporturi de serviciu erau suspendate pentru a desfășura activitate salarizată în cadrul organizațiilor sindicale și ale asociației profesionale Corpul Național al Polițiștilor, deși în acea perioadă ei nu mai aveau raporturi de servicii cu Ministerul Afacerilor Interne și cu structurile din subordinea acestuia, fiind angajați ai altor entități juridice.

”Avansarea în grad profesional în aceste condiții, constituie în înțelesul legii penale, un folos necuvenit.”

Aceleași surse ale ecopolitic.ro, precizează faptul că avansarea în grad profesional a respectivilor polițiști ale căror raporturi de serviciu erau suspendate, a fost efectuată cu încălcarea dispozițiilor art. 123 din Ordinul MAI nr. 300 din 21.06.2004 privind activitatea de management resurse umane în unitățile MAI, conform cărora pe timpul suspendării polițistul nu beneficiază de niciun drept din cele prevăzute de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

Unul dintre drepturile la care se face referire este și cel de a fi avansat în grad profesional, șefii profesionali, inclusiv inspectorul general al poliției române, cât și ministrul afacerilor interne neavând, în perioada când raporturile de serviciu ale polițiștilor au fost suspendate, nici competența, nici justificarea legală de a-i avansa în grad profesional.

Astfel de avansări ilegale au fost efectuate din cauza îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către șefii Direcției Management și Resurse Umane și ofițerii din structura menționată cu atribuții în gestionarea personalului, care au promovat în mod abuziv propuneri nelegale de avansare în grad profesional polițiști ale căror raporturi de serviciu erau suspendate la acel moment.

Avansarea în grad profesional în aceste condiții, constituie în înțelesul legii penale, un folos necuvenit.

Polițiștilor suspendați nu le-au fost retrase legitimațiile de serviciu și insignele

Dezvaluiri avansari politieDin motive ce exced cadrului legal, polițiștilor ale căror raporturi de serviciu au fost suspendate, nu le-au fost retrase legitimațiile de serviciu și insignele, fiind încălcate, astfel dispozițiile art. 122 din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 300 din 21.06.2004, fiind angajații altor entități juridice.

Conform art. 121 din actul normativ menționat, suspendarea raporturilor de serviciu operează de drept în condițiile art. 65 alin. (3) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările ulterioare iar conform prevederilor art. 122 din același ordin, în situația prevăzută la art. 121, polițistul este obligat să depună deligențele necesare predării legitimației de serviciu, armamentului, insignei și a celorlalte bunuri din dotare pe care le deține asupra sa.

În perioada de suspendare a raporturilor de serviciu ei nu mai au calitatea de polițiști deoarece nu fac parte din poliție, iar păstrarea legitimațiilor de serviciu și a insignelor de către aceștia nu se poate motiva că le este necesară în vederea îndeplinirii vreunei atribuții de serviciu deoarece ei nu au atribuții polițienești în acea perioadă.

  • Prin deținerea legitimațiilor de serviciu și a insignelor de către polițiștii ale căror raporturi de serviciu au fost suspendate, ei pot face dovada unei calități pe care de drept nu o mai au, scopul acestei dețineri nefiind licit.

Explicația nepredării legitimațiilor de serviciu și a insignelor o reprezintă folosirea lor în dovedirea calității de polițist, în scopuri care nu au nicio justificare legală, interesul în efectuarea unor astfel de acțiuni nefiind întotdeauna justificat prin absența unor interese financiare și materiale, riscul de implicare a lor în acțiuni ilicite fiind unul semnificativ.

Polițiștii suspendați au avut acces în sediile unităților MAI

Polițiștii aflați în astfel de situații au avut acces în sediile unităților MAI fără a fi respectate dispozițiile legale aplicabile în materia accesului în sediile Ministerului Afacerilor Interne și structurilor subordonate acestuia, inclusiv în spații în care accesul este limitat.

sediul MAIAceastă situație este imputabilă personalului Direcției Management Resurse Umane care trebuiau să efectueze toate demersurile necesare ca polițiștilor ale căror raporturi de serviciu au fost suspendate, să le fie retrase de îndată legitimațiile de serviciu și insignele.

Neefectuarea activităților de notificare a respectivilor polițiști de a preda legitimațiile de serviciu și insignele este de natură a demonstra conduita culpabilă a polițiștilor cu atribuții în managementul resurselor umane din M.A.I.

Precizări

În perioada imediat următoare vom adresa cereri scrise către instituțiile de control parlamentar și către MAI pentru a ne furniza toate datele oficiale cu privire la aspectele prezentate în articol și pentru informarea publică.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare