DEZVĂLUIRI DIN INTERIORUL ELCEN
CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE INSOLVENȚEI :
la RADET – premeditata, la ELCEN – inventata?
-
ELCEN nu mai poata asigura in iarna 2016-2017 producerea si livrarea agentului termic in reteaua de termoficare pentru incalzirea celor aproape 2 milioane de consumatori casnici.
-
Primarul General, Gabriela Firea nu poate accesa fonduri europene pentru modernizari deoarece nu indeplineste toate conditiile: RADET NU ARE LICENTA CONFORM LEGII SI NU ARE CONTRACT INCHEIAT DE DELEGARE A SERVICIILOR DE TERMOFICARE CU PMB
-
Datoria reală a RADET către ELCEN recunoscută într-un protocol semnat de către fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu – 817 milioane euro
-
Se pregătește numirea unui administrator special, același Dan Ovidiu Agrisan-adminstrator special al Complexului Energetic Hunedoara, care din punct de vedere moral nu ar trebui sa se regaseasca in Consiliul de Administratie al NICIUNEI societati comerciale, avand datorii catre Bugetul de Stat si Bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale in suma totala de 92.123 lei, conform listei datornicilor ANAF
Conform dezvăluirilor făcute în exclusivitate de către o sursă din interiorul ELCEN, furnizorul de energie termică a Capitalei, mult discutatele intrări în insolvență atât a RADET cât și a ELCEN ascund de fapt o serie de interese și implicări suspecte.In situatia in care RADET intra in faliment (situatie extrem de probabila deoarece nu are active care sa-si poata spori averea si a putea iesi din insolventa prin lichidare partiala), ELCEN va fi cel care va suporta toata dezmembrarea. Reteaua de distributie este in proprietatea Municipiului Bucuresti si va fi concesionata cu draga inima unui operator de mare interes in Romania, atunci cand aceasta va reusi sa puna mana si pe CET-uri!Subventia din partea Primariei pentru gigacaloriile livrate de acel operator va veni prompt si la timp, nu ne permitem sa ne jucam cu investitori straini al caror singur scop este sa scoata profit pe care sa il foloseasca in afara tarii. Bucurestenii vor astepta mult si bine o modernizare durabila si rapida a retelei de termoficare, precum si a CET-urilor pe care acest operator le-ar putea cumpara, deoarece aceste lucruri nu sunt prima prioritate, mai ales daca parte din costul de productie va fi inca subventionat de Primarie!
În continuare vă prezentăm detaliile incredibile care ne-au fost prezentate în exclusivitate
”INSOLVENTA :
la RADET, premeditata, la ELCEN, inventata sau Cum sa furi un miliard?
ELCEN este societatea care produce agentul termic pentru aproape 2 milioane de bucuresteni, iar RADET este regia din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti care distribuie acest agent termic prin reteaua de termoficare apartinand Municipalitatii.
Datoria reală a RADET către ELCEN recunoscută într-un protocol semnat de către fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu – 817 milioane euro
Istoria relatiilor comerciale dintre cele 2 entitati a luat o turnura din ce in ce mai periculoasa incepand din anul 2008, de cand platile RADET pentru energia termica livrata de ELCEN s-au diminuat constant asa incat in acest moment datoriile scadente si penalitatile acumulate se ridica la 3,68 miliarde lei (aprox. 817 milioane euro).
Pe cale de consecinta, si ELCEN a acumulat datorii de 1,6 miliarde lei (aprox. 360 milioane euro) fata de furnizorii sai de gaze naturale.
Sperand sa scape de datoria RADET, CGMB, autoritatea publica tutelara a RADET, a mandatat in data de 21.09.2016 CA RADET sa inainteze cererea de insolventa a regiei.
La cateva zile dupa aceasta, in loc sa se astepte hotararea Tribunalului privind cererea de insolventa a RADET pentru a decide ulterior, cu calm, calea de urmat, CA ELCEN a considerat oportun sa initieze si pentru ELCEN o cerere de intrare in insolventa.
Aceasta actiune a parut si pare, in continuare, concertata cu cea a CGMB si PMB si cu scopurile declarate de oficiali din CA provizoriu RADET, si anume acela de diminuare a datoriei catre ELCEN.
Presedintele CA provizoriu RADET a precizat, in data de 21.09.2016, ca si cum era o chestiune sigura, ca „administratorul judiciar va cere o expertiza cu privire la legalitatea si temeinicia datoriei catre ELCEN”.
In ciuda faptului ca exista Hotarari judecatoresti definitive care consfintesc obligatiile de fiscale ale RADET fata de ELCEN, aceste datorii au fost desconsiderate in mod repetat de-a lungul timpului si au fost si subiect de contestare publica a ultimilor doi Primari Generali, S. Oprescu si G. Firea. IN CA ELCEN se stie de mult acest lucru si tocmai de aceea apare ca stranie si impotriva intereselor societatii cererea de insolventa a CA ELCEN.
In fapt, dupa aceasta decizie, au urmat efectele imediate asupra activitatii ELCEN :
– notificari ale distribuitorului de gaze naturale privind aplicarea masurii de intrerupere a serviciilor de distributie.
– notificari ale furnizorilor de servicii/produse privind intentiile de plata viitoare si asupra unor restante
– comunicari privind conditionarea / intreruperea unor importante lucrari de reparatii, pana la plata unor facturi devenite scadente ca urmare a deficitului de cash flow cauzat de neplata de catre RADET a obligatiilor fiscale esalonate
– probleme suplimentare fata de cele de pana in acel moment, privind aprobarea achizitiei pieselor de schimb/materiale si a lucrarilor de intretinere si reparatii la agregatele energetice si la instalatiile auxiliare, absolut necesare pregatirii acestora pentru perioada de iarna, cand trebuie asigurata disponibilitatea si siguranta in functionare a lor.
Prezumtiva insolventa a RADET, cererea de insolventa a ELCEN a produs asupra societatii efecte negative aproape instantanee :
- blocarea tuturor actiunilor de natura tehnico-economica si comerciala de catre toti furnizorii de produse si servicii ai ELCEN
- blocarea tuturor actiunilor de natura financiara de catre creditorii importanti ai ELCEN, in special banci comerciale
- imposibilitatea asigurarii combustibililor (in special a gazului natural) urmare a notificarilor de sistare a furnizarii
Perspectiva generata de aceste decizii urmate de astfel de consecinte, este ca, in mod real, ELCEN sa nu mai poata asigura in iarna 2016-2017 producerea si livrarea agentului termic in reteaua de termoficare pentru incalzirea celor aproape 2 milioane de consumatori casnici.
Pentru a diminua, din punctul de vedere al intereselor ELCEN, efectele deciziei CA ELCEN de a cere insolventa societatii, este absolut necesara retragerea acestei cereri si contestarea actiunii de insolventa initiate de CA RADET, aceasta fiind o insolventa premeditata de PMB si CGMB.
Pentru iesirea din criza existenta, Primaria Municipiului Bucuresti si CGMB puteau si au inca posibilitatea de a debloca situatia prin asigurarea unei rectificari bugetare de urgenta in cadrul CGMB si eliberarea transei de aproximativ 259.000.000 lei din Protocol. Solutia rectificarilor bugetare este solutia agreata si identificata si de grupul de lucru ELCEN-RADET constituit in urma numeroaselor cereri din partea ELCEN, pentru corelarea actiunilor de intretinere-reparatii si pregatire a instalatiilor de termoficare pentru sezonul rece – 2016-2017.
Aceasta era, de altfel, cea mai buna modalitate legala pentru stingerea treptata a datoriilor RADET catre ELCEN, care, pusa in aplicare an de an, ar fi scazut datoria principala, si, corespunzator, si penalitatile. Solutia de « management financiar performant » aleasa de Primaria Municipiului Bucuresti, CGMB si CA RADET a fost sustragerea efectiva de la obligatiile de plata si de la responsabilitatile fata de buna gestionare a regiei de termoficare, stipulate atat in Regulamentului de organizare si functionare al PMB, cat si in contractele de mandat alE membrilor CA. Documentele sunt publice, pot fi consultate si analizate in detaliu oricand, inclusiv in instanta.
La fel si documentele privitoare la aprobarea bugetelor anuale de investitii al RADET, aprobate de, citam : “ORDONATOR PRINCIPAL DE CREDITE PRIMAR GENERAL”
Se anexeaza, pentru conformitate, urmatorele documente : Anexa la HCGMB 97/2013 si Anexa la HCGMB 35/2015 privind contractele de mandat ale membrilor CA RADET, ROF PMB – Refulament de organizare si functionare, Bugetele de investitii ale RADET pentru anii 2013, 2014-20116, 2017-2019, inclusiv in format electronic.
Dezvăluirile continuă cu detalii incredibile legate de cum se face vânzarea pe bucăți a societății
”ELCEN-ce interes are Primăria capitalei?
- protectie sociala la ordin deoarece Primaria neachitand datoriile, ELCEN a “vandut” CET Iernut catre Romgaz in contul datoriei catre aceasta societate
- notificare din partea Distrigaz ca in data de 05.09.2016 se va sista livrarea de gaze naturale catre ELCEN
- a pierdut CET Constanta si Titan, precum si sediul din Splaiul Independentei 202 prin divizarea impusa de Memorandumul semnat de Oprescu si Ponta, active importante si nu de trei lei
- CTE Progresu este gajata la Romgaz in contul datoriei neachitate, CTE Vest si partial CTE Sud la ANAF in contul unor datorii neachitate dar si partial contestate in instanta de ELCEN datorita modului in care au fost calculate
- ELCEN a avut mereu de ales sa plateasca mai intai datoriile curente catre furnizorii de gaze fiind impiedicata sa realizeze reparatii si contractare chiar si a unor cheltuieli prin care conform legii trebuia sa obtina anumite autorizari urgente sau de care atarna viitorul capacitatilor de productie (ISCIR-CNCIR), ELCEN a protejat BUCURESTENII, insa PMB in frunte cu Primarul General crede ca punerea in genunchi a ELCEN nu va afecta apa calda din robinete si calorifere. GRESIT! Bucurestenii VOR INGHETA daca se merge in aceasta ambitie prosteasca si totodata diabolica.
Se urmareaste dezmembrarea si devalizarea societatii deoarece aceasta are active valorificabile si care pot cadea în zone protejate politi.”
Cu dorinta de a se intelege si mai bine asumarea responsabilitatii deciziilor luate, facem precizarea, atat pentru Primarul General si CGMB, cat si pentru CA ELCEN, ca legea insolventei nr.85/2006 prevede ca administratorii judiciari vor analiza oportunitatea angajarii raspunderii personale patrimoniale a membrilor organelor de conducere ale debitorilor prin raportare la toate faptele enumerate de art.138 din lege. Acestia vor analiza atat conduita fostilor membri ai organelor de conducere ale societatilor debitoare si/sau a oricarei persoane care ar fi putut contribui prin faptele sale, comisive sau omisive, la ajungerea oricaruia din debitori in stare de insolventa, cat si circumstantele economico-financiare cu care societatile debitoare s-au confruntat.
Faptul ca PMB/CGMB nu au asigurat, cu rea vointa, regiei autonome din subordinea lor fondurile necesare pentru plata obligatiilor fiscale principale si accesorii, reale, ferme si recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive, a generat pentru ELCEN situatii inacceptabile pentru alte societati, cum ar fi renuntarea la unele active in contul unor datorii ce nu a putut fi platita, si anume cedarea catre SNGN ROMGAZ, in data de 31.01.2013 a Centralei Termoelectrice Iernut, aflata in portofoliul ELCEN , cu putere instalata de 800 MW.
Este intr-adevar greu de imaginat o situatie asemanatoare in alta tara din Uniunea Europeana sau in orice alta economie de piata reala, ca o societate comerciala care are creante reale de peste 800 milioane de euro, exigibile si recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive, poate fi adusa intr-o situatie similara.
In cazul de fata, aceasta nu poate fi decat efectut managementului dezastruos al unei administratii publice iresponsabile, lipsita de onestitate, actionand mai periculos decat un grup infractional organizat, deoarece se pretinde a avea legitimitate intangibila si imunitate in fata legii.”
ecopolitic.ro citând sursa