Diana Șoșoacă acuză autoritățile de lipsă de reacție față de traficul și consumul de droguri

În acest context, senatoarea Diana Șoșoacă a prezentat un raport național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, și a adresat mai multe întrebări decidenților, prin care le-a cerut explicații cu privire la lipsa lor de reacție lor pe acest subiect, relatează B1. 

Instituțiile statului par să fi descoperit abia acum uriașa problemă a drogurilor și ne scot ochii cu strategii, planuri și teorii. Și comunicate pompoase în care ne sunt prezentate capturi de câteva sute de grame de droguri sau vreun șofer drogat la volan. Problema a ajuns și pe agenda CSAT, ne spunea acum două săptămâni președintele Klaus Iohannis, dar de atunci totul a rămas la fel. Traficanții își fac treaba, autoritățile statului stau cu ochii închiși și cu brațele încrucișate.

Situația consumului de droguri în 2022

Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România.

Astfel, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani).

Cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.

Solicitările de asistență ca urmare a problemelor cauzate de consumul de canabis reprezintă peste 50% dintre cererile de tratament, 3.097 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă,ceea ce înseamnă cu 10% mai puțin față de anul anterior.

20,9% dintre persoanele admise la tratament, care au consumat droguri injectabile în ultimele 30 de zile de consum (consum actual) au declarat că sunt infectate cu HIV, 68,7% au raportat că sunt infectate cu VHC și 7,6% au menționat că sunt VHB pozitive. Sinteza datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România – Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. M. Balş” relevă faptul că au fost depistate 559 cazuri noi HIV/SIDA, dintre care 50 reprezintă persoane care își injectează droguri.

Au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

Canabisul și cocaina au o disponibilitate în creștere pe piața ilicită a drogurilor, mai arată datele oficiale.

Șoșoacă, întrebări pentru decidenți în contextul extinderii traficului și consumului de droguri

În acest context, senatoarea Diana Șoșoacă a pus mai multe întrebări decidenților, între care procurorul-șef DIICOT Alina Albu, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), Benone Matei de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ministrul Familiei, Natalia Intotero (PSD), și ministrul Educației, Ligia Deca (PNL).

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare