Dîncu (PSD): Sunt împotriva comasării alegerilor pentru influenţarea electoratului, fără a exista un scop legitim pentru democraţie

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, se declară împotriva comasării alegerilor de orice fel, desființînd, într-o analiză pentru site-ul vocidinclujnapoca.ro, rînd pe rînd toate argumentele aduse în favoarea acestora, de la economia de bani la sporirea prezenței la vot, scrie inpolitics.ro.

“Nu am fost niciodată un fan al comasării alegerilor și nici a altor tehnologii electorale care modifică regulile cu care oamenii sunt obișnuiți. Comasate sau nu, până la urmă alegerile nu-i blochează pe oameni să meargă la vot și să voteze așa cum ei vor. Este adevărat că nu stăm grozav la cultura politică, nu excelăm nici cu activismul sau militantismul și doar vreo 30% din electorat se simte informat și chiar vrea să meargă la vot cu un proiect politic sau alături de un proiect politic ori de un candidat. Partidele trebuie să muncească mult pentru a-i convinge pe oameni să meargă la vot, pentru ca ei să citească ofertele electorale sau să fie atenți la biografiile candidaților împinși în față de partide.

Nici în explicația economiei de mijloace prin comasare nu cred pentru că sunt convins că democrația costă și doar dictatura ieftinește lucrurile, dar în acest caz costurile de pierdere a libertății sunt imense. Ideea că unii competitori ar putea fi nepregătiți este, de asemenea, falsă deoarece ca politician trebuie să fii pregătit în fiecare clipă pentru alegeri, așa cum soldatul trebuie să fie pregătit să iasă la luptă în câteva ore, iar pompierul să fugă la incendiu în puține minute.

Nu sunt împotriva unor comasări care pot avea și alt scop, dar sunt împotriva celor prin care se încearcă influențarea electoratului fără nici un scop legitim pentru democrație. Când spun alt scop, mă gândesc la sensul general pe care îl are politica în societate și pe care, din păcate, de multe ori îl rătăcim duși de războiul politic sau de interesele partinice ori de solidaritatea internă. Sensul principal al politicii este acela de a servi interesul comunității, de a căuta să dea oamenilor o viață mai bună, de a produce dreptate socială și de a păzi valorile trecute cu litere de aur în Constituție.

Comasarea unor scrutine nu poate fi un scop în sine. Ea trebuie, atunci când se face, să servească unor scopuri de a realiza, de a sprijini ori de a aduce mai aproape de oameni scopurile generale ale politicii, în sensul cel mai deplin al termenului”, mai spune sociologul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare