Directoarea Luvrului atrage atenţia asupra deteriorării spaţiilor din interiorul muzeului

Infiltraţii de apă, probleme de temperatură pentru conservarea lucrărilor… Laurence des Cars, preşedintă şi directoare a Muzeului Luvru din Paris, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea celui mai mare muzeu din lume, în speranţa de a obţine un sprijin financiar adecvat, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

Într-o notă din 13 ianuarie adresată ministrului Culturii, Rachida Dati, dezvăluită de Le Parisien şi pe care AFP a putut-o consulta, Laurence des Cars deplânge, printre altele, „înmulţirea deteriorărilor în spaţii uneori foarte degradate”, „obsolescenţa echipamentelor tehnice”, precum şi „variaţiile îngrijorătoare de temperatură care pun în pericol starea de conservare a operelor”.

„Este de datoria mea să atrag atenţia, în calitate de preşedintă, asupra acestor probleme, ceea ce am mai făcut în atâtea rânduri”, a declarat ea reporterilor, joi, în marja vernisajului unei noi expoziţii la Luvru.

Şi chiar dacă încăperea care găzduieşte Mona Lisa, admirată în fiecare zi de circa 20.000 de vizitatori, nu prezintă deteriorări, în alte zone ale clădirii, din aripa Sully, au fost constatate avarii, a confirmat pentru AFP o sursă apropiată chestiunii. Acest spaţiu vast, care se întinde pe patru niveluri, găzduieşte capodopere ale lui Chardin şi Watteau.

– Sală inundată –

În noiembrie 2023, o expoziţie dedicată desenelor lui Claude Gillot a trebuit să fie închisă şi mutată după câteva zile din cauza inundaţiilor din pavilionul Orologiului, unde fuseseră expuse lucrările sale, potrivit muzeului.

La solicitarea AFP, Palatul Elysée a indicat că preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, a fost „alertat” pe această temă şi că „a discutat în mai multe rânduri cu ministrul şi cu conducerea muzeului”. El „se va exprima în curând” pe acest subiect, a adăugat o sursă apropiată chestiunii.

În nota sa, Laurence des Cars menţionează, de asemenea, piramida de sticlă, inaugurată în 1988 şi „depăşită din punct de vedere structural” într-o clădire proiectată să primească patru milioane de vizitatori pe an, dar care a primit aproape nouă milioane în 2024 (dintre care aproape 80% turişti străini) şi 10 milioane înainte de criza COVID-19.

Printre nemulţumiri se numără şi starea toaletelor, care nu corespund standardelor internaţionale.

Această situaţie este „departe de a fi la înălţimea reputaţiei universale” a muzeului, a deplâns pentru AFP Christian Galani, reprezentant la Luvru al biroului naţional al sindicatului CGT-Culture.

– Temperaturi –

Potrivit acestuia, „nu trece o zi fără a constata degradarea clădirii, cu vopsea descojită, săli, depozite şi spaţii de lucru uneori inundate, întreruperi de curent şi întârzieri la plata prestatorilor de servicii din lipsă de buget”.

„Din lipsă de personal, sălile sunt închise în mod regulat, iar condiţiile de lucru se deteriorează, temperaturile ajungând uneori la 10-12 grade Celsius iarna, şi la peste 30 de grade vara”, a subliniat Galani, denunţând eliminarea „a peste 200 de locuri de muncă în zece ani”.

Cel puţin „100 de milioane de euro în investiţii ar fi necesare, în special pentru lucrările de restaurare prioritare, din care doar 26 de milioane au fost asigurate în 2024, restul urmând să fie repartizate până în 2032, din lipsă de buget”, a indicat pentru AFP o altă sursă apropiată chestiunii.

La fel ca multe instituţii publice, Luvrul se bazează din ce în ce mai mult pe resurse proprii, cu o privatizare sporită a spaţiilor sale, inclusiv a Sălii de Stat (care găzduieşte lucrarea „Mona Lisa”) şi o stimulare a mecenatului.

La 4 martie, muzeul va găzdui dineul anual pentru strângerea de fonduri, inspirat de marea gală MET din New York, la care sunt aşteptate mai multe celebrităţi internaţionale, inclusiv reprezentanţi de marcă ai marilor case de modă.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare