Comunităţile locale sunt beneficiare a mai mult de trei pătrimi din bugetul de fonduri europene nerambursabile alocat prin POR, iar situaţia actuală din ţara noastră indică dezechilibre economico-sociale destul de grave, de aceea este foarte important ca membrii CDR Centru să stabilească paşii concreţi pe care trebuie să-i facă în viitor, a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu, cu prilejul reuniunii de miercuri cu preşedinţii consiliilor judeţene din Regiunea Centru.
‘Pentru a ne atinge ţintele de absorbţie pentru acest program de finanţare, POR 2014-2020, este foarte important să stabilim cu membrii CDR Centru paşii concreţi pe care îi avem de realizat în următorii doi ani. Acest lucru este necesar deoarece comunităţile locale sunt beneficiare a mai mult de trei pătrimi din bugetul de fonduri europene nerambursabile alocat prin program, iar situaţia actuală din ţara noastră indică dezechilibre economico-sociale destul de grave. În acelaşi timp, este important să prezentăm forului decizional regional care este progresul făcut şi perspectivele de finanţare prin viitorul POR 2021-2027, pe care îl vom gestiona direct la nivel regional. O parte din membrii CDR Centru vor activa şi în forul decizional care va stabilii direcţiile de dezvoltare şi finanţare ale regiunii. De aceea sunt importante schimbul de informaţii şi corelarea tuturor oportunităţilor de finanţare’, a afirmat Simion Creţu, potrivit unui comunicat remis de Consiliul Judeţean Braşov.
Deoarece Programul Operaţional Regional (POR/REGIO) 2014-2020 a intrat în ultima parte a implementării sale iar termenul maxim de finalizare a proiectelor din punct de vedere tehnic şi financiar este data de 31 decembrie 2023, în cadrul şedinţei CDR Centru s-au discutat problemele existente la nivel local, în ideea identificării soluţiilor potrivite pentru implementarea şi finalizarea la timp a proiectelor, a precizat sursa citată.
‘Am abordat şi aspecte privind gestionarea şi implementarea Programului Operaţional Regional Centru 2021-2027 şi am fost informaţi cu privire la constituirea şi responsabilităţile Comitetului de Monitorizare pentru POR Centru 2021-2027. CMPOR Centru va fi forul decizional privind implementarea programului în regiunea noastră şi membrii acestui organism se vor întruni anual pentru a urmări atingerea obiectivelor programului. În componenţa CMPOR Centru vor intra reprezentanţii CDR Centru şi ai autorităţilor publice locale şi judeţene urbane, parteneri economici şi sociali, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor de cercetare, inclusiv ai universităţilor din regiune’, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, care în ultimii doi ani a deţinut funcţia de preşedinte şi, respectiv, de vicepreşedinte al CDR Centru.
În cadrul reuniunii de miercuri, organizată de ADR Centru, la Sibiu, la care au participat preşedinţii celor şase consilii judeţene din regiune, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi reprezentanţii desemnaţi ai oraşelor şi comunelor din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au fost prezentate informări privind PNRR şi referitoare la implementarea OUG 88/2020, prin care se acordă sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027.
De asemenea, a fost aleasă o nouă conducere a Consiliului de Dezvoltare Centru, preşedinte fiind Peter Ferenc, preşedintele CJ Mureş, iar vicepreşedinte Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, urmând ca în anul 2023 cei doi oficiali să facă rocada funcţiilor.
Sursa: PRESSONLINE