Industria auto este, astăzi, un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea, sustenabilitatea și suveranitatea tehnologică se intersectează, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Laurențiu Viorel Gîdei.
‘Industria auto este, astăzi, mai mult decât un sector economic tradițional. Este un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea, sustenabilitatea și suveranitatea tehnologică se intersectează. Traversăm o perioadă în care granițele dintre domeniile auto, IT, energie, mediu devin tot mai permeabile. Ceea ce era odată o industrie concentrată pe lanțuri de producție mecanică, astăzi este o platformă multisectorială în care software-ul auto, securitatea cibernetică, comunicațiile 5G, bateriile, sistemele auto, Inteligența Artificială devin componente ale produsului final. Această transformare creează atât presiuni de adaptare, cât și oportunități strategice pentru statele care știu să regândească proactiv politicile industriale și de inovare. Pentru România, acest context european este o oportunitate unică de a-și repoziționa industria auto în ierarhia lanțurilor de valoare europene’, a afirmat Gîdei.
Oficialul a punctat faptul că Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a dezvoltat un set coerent de politici și instrumente de dezvoltare a capacităților de cercetare-dezvoltare, consolidare a cadrului de reglementare și investiții în infrastructura industrială și energetică.
‘Cred cu convingere că România are toate atuurile pentru a deveni un hub regional de cercetare, producție și inovare în mobilitate curată. Avem o industrie auto solidă, un sistem academic performant, un mediu antreprenorial activ și tot mai multe inițiative de IT Cluster. Ce ne rămâne este să consolidăm aceste resurse printr-o guvernanță colaborativă, prin sprijin instituțional constant și printr-o asumare comună a obiectivelor strategice. Vă asigur că avem voința, capacitatea și partenerii potriviți pentru a transforma această viziune în realitate. Suntem deschiși dialogului cu reprezentanții industriei pentru a identifica împreună nevoile și soluțiile viitorului în domeniul în care activați. Importanța activității dumneavoastră ne obligă la un efort susținut și trebuie să avem un parcurs comun în identificarea politicilor și măsurilor guvernamentale viitoare’, a mai spus reprezentantul MEDAT.
ICI București a organizat, în perioada 8 – 11 aprilie, la Palatul Parlamentului, ediția 2025 a evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), care a reunit peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de țări.
Sursa: AGERPRES