Dispare cash-ul. Cumpărăturile, doar prin carduri bancare, după ce Ciolacu a identificat cel mai mare evazionist: populaţia României

Dacă proiectul de lege al Guvernului, prin care se introduc măsuri financiare draconice, va trece în varianta actuală, cash-ul va dispărea. În fapt, din 2025, doar produsele de foarte mică valoare mai pot fi achiziționate cu numerar, iar până atunci limita va scădea și ea de la 10.000 de lei, la 5.000 de lei. Operațiunile de vânzare-cumpărare sau de împrumuturi în numerar între persoanele fizice se vor limita la un plafon de 10.000 de lei până în 2024 și la 5.000 de lei din 2025, scrie national.ro.

Orice operațiune de cumpărare sau vânzare de bunuri sau servicii, precum și împrumuturi acordate sau restituite între persoanele fizice vor fi strict monitorizate de către statul român. Astfel, Guvernul vrea să reducă la minimum suma pe care o mai poți achita în numerar, toate operațiunile fiind efectuate, obligatoriu, prin intermediul băncilor. Evident, sub pretextul reducerii evaziunii fiscale, primul efect al acestor măsuri este creșterea profitului instituțiilor bancare, care vor încasa comisioane pentru orice tip de tranzacție.

Pe de altă parte, dispariția posibilității achitării cu bani cash va însemna un control absolut al statului asupra veniturilor și cheltuielilor populației, deschizându-se larg poarta abuzurilor de orice fel. În fapt, dispariția totală a banilor în format vizic, obiectivul aberant al UE, va produce o adevărată catastrofă. Proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, elaborat de Executivi, modifică și Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Potrivit articolului 1, alin (1) al acestei legi, operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii. Apoi intervin excepțiile.

Potrivit proiectului de lege al Guvernului, prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se vor mai putea efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar doar la încasări în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană (față de 5.000 de lei cât este în actuala lege), la încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (față de 10.000 de lei), la plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană (față de 5.000 de lei), dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi (față de 10.000 de lei). Totodată, numerarul se va accepta pentru plăți către magazinele de tipul cash and carry în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei (față de 10.000 de lei), precum și pentru plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei (față de 5.000 de lei), stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Totodată, încasările și plățile fragmentate în numerar vor fi și ele interzise. Proiectul mai prevede că operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se vor efectua cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană (față de 10.000 lei), până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sancțiunea, în aceste cazuri, este amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.

Potrivit proiectului de lege al Guvernului, operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție (față de 50.000 lei), până la data de 31 decembrie 2024. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, tranzacțiile în numerar vor fi limitate la doar 5.000 lei între persoanele fizice.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare