„Distribuţia gazelor româneşti va fi preluată de către ungurii de la MVM; România va fi, din punct de vedere energetic, la mâna Austro-Ungariei” (ziuanews.ro)

„După ce, în principal, gazele şi petrolul nostru sunt exploatate de catre compania austriaca OMV, acum si distributia gazelor romanesti va fi preluata de catre ungurii de la MVM. Practic, Ungaria, dependenta de gazele rusesti pana acum, va manageria distributia gazelor naturale de la E.ON. Romania va fi din punct de vedere energetic la mana Austro-Ungariei. Marcel Ciolacu a fost informat de tranzactie, insa prefera sa se pronunte „după alegeri”, ceea ce demonstreaza ca decizia nu apartie, de fapt, României”, scrie ziuanews.ro.
„Achiziționarea de către ungurii de la MVM a companiei de furnizare a gazelor și electricității E.ON Energie va fi analizată de o comisie formată la nivelul Cancelariei prim-ministrului, condusă de Alexandru Mihai Ghigiu, au declarat surse guvernamentale. Orice tranzacție de asemenea anvergură trebuie să fi analizată de către Guvern. Tranzacția este controversată, având în vedere puternicele legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom. Divizia de furnizare a E.ON din România acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori. Practic, ungurii de la MVM preiau o bază uriașă de clienți. Reamintim că grupul energetic MVM, deținut de statul maghiar, „a bătut palma” cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie. Miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție. 

Tranzacția dintre E.ON și MVM ar urma să fie anunțată după alegerile din România. Premierul Marcel Ciolacu a fost informat deste ințelegerile dintre cele două companii. Alte companii cu care E.ON a purtat negocieri pentru vânzarea furnizării de gaze și electricitate au fost companiile românești Romgaz și OMV Petrom. La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%. E.ON mai este furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de circa 5%.

Initial, statul român fusese interesat de achizitie, insa din motive misterioase a renuntat, preferand sa cedeze compania factorilor externi. Acționarii Romgaz, companie majoritar de stat, au aprobat pe 11 aprilie 2024 achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția. Reprezentanții grupului german E.ON au confirmat intenția de a vinde afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice din România.

E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005. Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat reprezentând 30% din capitalul social al societății a fost de 125 milioane euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane euro, astfel încât E.ON să poate dețină 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare făcută pentru puțin peste 300 milioane de euro.

Ulterior, pentru a fi respectate directivele europene de unbundling, a fost separată activitatea de furnizare de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON. Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%. Deocamdată, E.ON vinde doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei. În Prezent, E.ON Energie este unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică din România”, scrie ziuanews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare