Dmitro Kuleba: Nu vom uita cine ne-a ajutat

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat vineri pentru BBC că Ucraina „va ţine cont” de ţările care au „maltratat-o” de când a fost invadată de Rusia, atunci când îşi va construi relaţii noi, odată ce războiul se va fi încheiat, transmite EFE, conform Agerpres.

Într-un amplu interviu difuzat de postul public britanic de televiziune, şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că alegerile făcute de fiecare ţară după invadarea Ucrainei de către Rusia „vor fi luate în considerare la construirea relaţiilor viitoare”.

„Dacă cineva din această lume crede că felul în care o ţară sau alta s-a comportat sau a tratat Ucraina în cele mai întunecate momente ale istoriei sale nu va fi luat în considerare atunci când construim relaţii viitoare, aceşti oameni pur şi simplu nu ştiu cum funcţionează diplomaţia”, a avertizat el.

În acest sens, Kuleba a subliniat că „războiul este un moment al alegerilor. Şi fiecare alegere va fi contabilizată”.

Ucraina a primit sprijin militar şi economic din partea ţărilor occidentale după invazia rusă, dar alte ţări din Africa, Asia şi America de Sud au stat departe din diferite motive, cum ar fi îngrijorarea faţă de costurile economice ale conflictului sau simpatiile lor istorice faţă de Rusia.

În plus, Kuleba a avertizat că întârzierile în livrarea de armament din ţările occidentale costă vieţi omeneşti: „Vrem ca aliaţii să acţioneze mai repede. Dacă o livrare (de arme) este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe front. Înseamnă că cineva care ar fi putut rămâne în viaţă va muri’, a spus el.

Kuleba a mai indicat că nu a existat niciun semn din partea Rusiei că doreşte să negocieze cu Ucraina pentru a pune capăt conflictului, dar a menţionat că „orice război se termină la masa negocierilor”, deşi „obiectivul” său în calitate de ministru este „să se asigure că Ucraina începe negocierile după o victorie pe front”.

În interviul său pentru BBC, Kuleba a abordat şi alte subiecte, cum ar fi rolul Chinei în conflict şi dezamăgirea sa că Papa Francisc nu i-a vizitat ţara de la începutul conflictului.

„Regretăm profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”, a spus el.

Revenind la China, Kuleba a spus că, deşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este pregătit să aibă o conversaţie telefonică cu liderul chinez Xi Jinping, care urmează să viziteze Moscova săptămâna viitoare, el nu crede că preşedintele Chinei „a ajuns încă la acel moment, când este gata să înarmeze Rusia”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare