DNA a băgat frica în oficialii din Gorj!În Gorj nu mai are cine să semneze pentru Fonduri Europene!

EXCLUSIVITATE

DNA a băgat frica în oficialii din Gorj!
În Gorj nu mai are cine să semneze pentru Fonduri Europene!
Oficiali din Gorj : ”Nu vor să mai semneze nimic sau dacă se apropie un termen intră în concediu medical”

Bloomberg: Campania anticorupţie din România întârzie semnarea unor proiecte majore de investiţii.Campania DNA are și efecte negative.

dna
Conform unui articol publicat de către revista Bloomberg Businessweek și preluat de agențiile de presă din România, oficialii români se tem că ar putea fi acuzați de corupție și de acea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană și alte investiții.În ceea ce privește județul Gorj, de care s-a tot vorbit că ar fi vitregit de proiecte majore cu fonduri europene, am aflat de la unele persoane din aparatul administrativ al județului Gorj că una din problemele pe care le au în ceea ce privesc accesările de fonduri este și faptul că unii ”nu vor să mai semneze nimic sau dacă se apropie un termen intră în concediu medical”.
Victor Ponta : Funcționarii din Guvern nu mai semnează documente de frica DNA

pont dna
Pornind de la declarațiile deputatul de Gorj, Victor Ponta, care încă din 2014 pe când era premier, atrăgea atenția că : „Dacă nu te ia ANI, te ia DNA, dacă nu… cineva tot te ia”.Acele declarații făceau referire la climatul din ultimele luni de mandat al lui Băsescu, precizând că sunt vânați de procurori și învinuiți în dosare fabricate pe bandă rulantă, ajungem în 2016 ca tot de la unii funcționari Gorj să aflăm că ”în Gorj nu mai are cine să semneze pentru Fonduri Europene”
„Vreau să schimbăm atmosfera de suspiciune, de reclamații, de plângeri, de dosare. La Guvern nu mai semnează nimeni absolut nimic. Dacă nu te-a luat Curtea de Conturi, te-a luat ANI, dacă nu te-a luat ANI, te-a luat DNA, dacă nu te-a luat DNA, cineva tot vine“, afirma Victor Ponta.
Victor Ponta se plângea că nenumăratele anchete încetinesc activitatea Guvernului, pentru că funcționarii se mai tem să semneze documente oficiale, de frica procurorilor. Premierul și-a manifestat dorința ca această vânătoare să înceteze în viitorul apropiat, iar activitatea în instituțiile publice să revină la normal.
Bloomberg: Campania anticorupţie din România întârzie semnarea unor proiecte majore de investiţii.Campania DNA are și efecte negative.
Țiriac : Le este frică și să respire pentru că ar putea ajunge în atenția procurorilor anticorupție
La aproape doi ani de la acele declarație se pare că și presa externă atrage atenția asupra acestei probleme precizând că oficialii români se tem că ar putea fi acuzaţi de corupţie şi de aceea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi alte investiţii, informează Bloomberg Businessweek, citat de b1.ro. Un exemplu este intenţia omului de afaceri Ion Ţiriac, care în luna august a anului trecut spunea că vrea să doneze două milioane de euro pentru a construi un nou patinoar la Bucureşti. Ţiriac a declarat jurnaliştilor că a aşteptat doi ani pentru a obţine aprobările necesare, în condiţiile în care campania anticorupţie i-a făcut pe funcţionari să fie reticenţi în a semna şi documentele de rutină. „Le este frică şi să respire pentru că ar putea ajunge în atenţia procurorilor anticorupţie”, a spus Ţiriac.
DNA investighează peste 10.000 de cazuri și sute de funcționari publici sunt acuzați de corupție
În acest moment Direcția Națională Anticorupție (DNA) investighează peste 10.000 de cazuri și sute de funcționari publici sunt acuzați de corupție.Această operațiune, demarată în 2013, a dus la acuzarea mai multor politicieni precum fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, și fostul ministru de Finanțe, Darius Valcov. Toți trei au negat acuzațiile aduse.
Bănca Europeană de Investiții a aprobat 1,7miliarde euro dar nu a găsit pe cine să semneze
Caz unic este și faptul că reprezentantul în România al Băncii Europene de Investiții, Dietmar Dumlich, susține că instituția a aprobat credite de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură dar nu poate găsi pe nimeni care să semneze documentele. „Ne găsim în purgatoriu”, a spus Dumlich. Mai mult decât atât, pe măsură ce ancheta continuă, proiectele de lucrări publice stagnează.
DNA a băgat frica în oficialii din Gorj!

gj dna
În Gorj nu mai are cine să semneze pentru Fonduri Europene!
În județul Gorj situația este și mai gravă în sensul că în ultimii ani nu au fost atrase fonduri europene care să conteze pentru dezvoltarea infrastructurii mari și implicit dezvoltarea județului.

Ultima lovitură pentru județ a fost dată de aprobarea Master Planului pe Transport care pur și simplu a ocolit gorjul în ceea ce privește rețeaua de transport la nivel macro, autostrăzi sau drumuri expres.Au fost unele fonduri atrase la nivel de Gorj, la nivelul Consiliului județean pentru întreținere și amenajare drumuri județene doar că nu au un impact major în a putea să atragi investitori în zonă.De comunele sau orașele din Gorj nu mai vorbim.
Totul a culminat cu faptul că în ultima perioadă a mai apărut o problemă și anume că în Gorj nu mai are cine să semneze pentru Fonduri Europene.Am încercat să stăm de vorbă, nu cu șefii politici ai județului ci cu funcționarii din diverse aparate administrative, cei care, conform statutului, în cazul în care se aplică pentru accesarea de fonduri europene au drept de semnătură.
Surse din înteriorul acestor instituții ne-au declarat că în acest moment și dacă cineva, o primărie sau o altă autoritate ar vrea să aplice pentru o finanțare nerambursabilă nu va putea pentru că persoanele abilitate să semneze sau să-și dea acordul ”nu vor să mai semneze nimic sau dacă se apropie un termen intră în concediu medical”.

Gorjul va intra oficial în așa numita „grevă de semnătură”
Majoritatea persoanelor cu care am discutat și-au exprimat temerile, declarând că ”De la 1 februarie până la 1 decembrie Gorjul va fi blocat în ceea ce privesc fondurile europene de mare anvergură mai ales la primării apărând așa numita grevă de semnătură”.Aceleași surse au precizat că această perioadă este și o perioadă de campanile electorale iar orice proiect de finanțare europeană pe care și-ar pune semnătura ar putea fi interpretat imediat ce se schimbă puterea și ei nu vor să intre în acest joc periculos.
Mai mult decât atât, sursele noastre ne-au declarat că în Gorj unii funcționari, chiar dacă un proiect este aprobat, în momentul în care se apropie un anumit termen de recepție sau de implementare a unei etape din calendarul proiectului, ei intră în concediu de odihnă sau medical.În acel moment proiectul este blocat sau chiar se suspendă finanțarea.
Unii primar din Gorj și nu numai cunosc aceste probleme și ne-au spus că decât să-și riște mandatul sau să-i oblige, într-un fel sau altul, să semneze, riscând cine știe ce interpretări și să se trezească pe la DNA, mai bine încearcă să acceseze proiecte mici sau să facă investiții din banii primiți de la guvern sau de la județ.

Chiar primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a recunoscut acest fapt, declarând că primarii din România au intrat într-o „grevă de semnătură” de teamă să nu fie acuzați că încalcă Legea achizițiilor publice. În schimb, ministrul Justiției, Raluca Prună, susține că orice funcționar care aplică corect legea nu are de ce să se teamă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare