DNA: Apelurile la call-center anticorupţie, efectuate în principal din mediul urban

În primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 5.945 de apeluri la Call-center anticorupţie 0800.806.806, cu 555 mai multe apeluri în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în baza informaţiilor de interes operativ transmise de apelanţi, au fost înregistrate un număr de 10 dosare penale, anunță DNA.

În primul trimestru al anului 2023, majoritatea apelurilor au fost iniţiate din mediul urban, acestea fiind statistic de trei ori mai multe faţă de cele iniţiate din mediul rural. Totodată, cele mai multe apeluri au fost efectuate din judeţul Olt, acestea fiind urmate de cele din judeţul Covasna şi de cele din municipiul Bucureşti.

În cursul anului 2022, s-au primit 20.805 de apeluri, iar în baza informaţiilor transmise de apelanţi au fost înregistrate un număr de 40 de dosare penale, fiind iniţiate şi derulate 10 acţiuni de prindere în flagrant.

În ceea ce priveşte sesizarea faptelor de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, se remarcă faptul că, în cursul anului trecut, peste jumătate din cei care au apelat Call-center anticorupţie sunt agenţi de poliţie, cu vârsta de până în 30 de ani.

Sistemul Call-center anticorupţie a fost dezvoltat prin intermediul unui modul de management electronic al documentelor şi apelurilor, extins la nivel naţional, începând cu luna august 2022. Acesta oferă o modalitate facilă de comunicare şi de sesizare a faptelor de corupţie, reprezentând, în acelaşi timp, un mijloc de promovare a competenţelor DGA în spaţiul public.

Cea mai scurtă perioadă în care s-a organizat şi realizat prinderea în flagrant este de 20 de minute de la momentul sesizării la Call-center anticorupţie.

Ca urma unui apel efectuat la Call-center anticorupţie, poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Buzău, au desfăşurat activităţi specifice la sediul Spitalului General Căi Ferate Galaţi – Secţia CFR Buzău, în vederea probării activităţii infracţionale a unui medic primar – specialist ORL. În fapt, în data de 10.04.2023, medicul specialist ORL a pretins suma de 1.500 de lei de la aparţinătorul unui pacient minor, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru a efectua o intervenţie medicală chirurgicală de specialitate, iar în data de 11.04.2023, înainte de începerea intervenţiei chirurgicale, suma respectivă i-a fost remisă medicului, bancnotele fiind indentificate ulterior asupra sa.

De asemenea, la data de 08.11.2022, la Call – center anticorupţie s-a sesizat faptul că o persoană din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa i-a solicitat, în numele şefei instituţiei, suma de 2.000 de lei pentru emiterea unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafaţă de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.

Cercetările au fost efectuate de ofiţeri DGA, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, care, la sfârşitul anului 2022, a înaintat Tribunalului Constanţa dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei.

Un alt exemplu este apelul efectuat de un agent de poliţie din cadrul Serviciului regim permise şi înmatriculări Bucureşti din data de 22.02.2023, ulterior căruia lucrători de poliţie judiciară din cadrul DGA, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au procedat la constatarea infracţiunii de dare de mită la scurt timp după ce o persoană i-a oferit poliţistului suma de 300 de euro pentru ca agentul de poliţie să îl declare „admis” la proba practică.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare