DNA – obligată să-și schimbe comunicatele de presă!? Nevinovați până la dovedirea vinovăției!

DNA – obligată să-și schimbe comunicatele de presă!?
Nevinovați până la dovedirea vinovăției!

    Conform noii directive UE, pentru consolidarea anumitor aspecte privind prezumtia de nevinovatie si dreptul persoanei de a fi prezenta in fata instantei in timpul procedurilor penale, statele membre trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autoritățile competente , atunci când prezintă persoanele suspecte sau acuzate , să nu se refere la ele ca fiind vinovate atâta timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Statele membre iau masuri adecvate pentru a garanta ca persoanele acuzate nu sunt prezentate ca si cum ar fi vinovate.
Autoritatile nationale trebuie sa se abtina de la a mai prezenta persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, „prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica”, atâta timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva
Directiva reglemntează deasemenea faptul ca probarea vinovăției revine acuzării și totodată persoana acuzată nu trebuie să își dovedească nevinovăția. Orice îndoială privind probarea acuzării este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

Pentru a transpune Directiva in legislatia nationala, satele membre au la dispozitie 24 de luni de la data publicarii actului normativ in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
DNA – obligată să-și schimbe comunicatele de presă!?
Lovitura vine chiar de la Uniunea Europeana, care prin miniștrii stratelor membre ale UE au adoptat Directiva privind prezumția de nevinovăție.
In comunicatele DNA actuale apare textul “Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. Acesta este inclus la sfârșitul comunicatelor, după prezentarea infracțiunilor și acuzațiilor.
DNA are la dispozitie încă doi ani, acesta fiind termenul maxim de transpunere a directivei, să-și regândească comunicatele de presa.Pâna atunci ar fi elegant și de bun simț ca acest text să fie introdus ca referința inițiala la inceputul comunicatului.
DNA- trebuie să-și regândească strategia de PR
DNA trebuie să se reinventeze , în contextul show-ului mediatic creat de fiecare arestare preventivă și cel mai probabil să regândească tipul comunicatelor de presă, altfel riscă să intre intr-un con de umbră așa cum a fost până la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, modificare de care a profitat pentru a-și consolida imaginea.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare