Doar în jur de 100 de persoane la protestul din Piaţa Victoriei, la 4 ani de la represiunea jandarmilor din 10 august 2018; unele fapte din dosar se prescriu anul viitor

Doar în jur de 100 de persoane s-au adunat miercuri în Piața Victoriei, la manifestația organizată de comunitatea Declic, sub sloganul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”. Elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, a fost  adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

Procurorul militar care s-a aflat în Piața Victorei în ziua de 10 august și cel care a început investigațiile a spus în exclusivitate pentru Euronews legat de soluționarea acestui dosar, că după 4 ani de la demonstrații, ancheta a fost atât de mult tărăgănată, încât o parte din fapte se prescriu anul viitor. O parte dintre cei implicați ar putea scăpa definitiv de acuzații. Potrivit procurorului Pîrlog unele probe au fost compromise, scrie g4media.ro.

„Acum raportat la tot nu ma gandesc ca mai exista activitati de ascundere a adevarului. intrucat în mod obiectiv descoperirea adevarului a fost mult ingreunata de trecerea timpului si de disparitia unor mijloace de proba.

Faptele s-ar prescrie va spun ca ani cele care sunt falsuri sau purtări abuzive dar care nu au avut ca urmare ingrijiri medicale pedeapsă ar fi pana in 5 ani daca nu opereaza intreruperea prescriptiei se prescriu in 5 ani, asta inseamna 2023. Celelalte fapte abuzul in serviciu purtari abuzive cu ingrijiri medicale inseamna in 8 ani.

Comunitatea Declic a anunțat protestul, pentru miercuri, în Piața Victorie începând cu ora 18.00, la patru ani de la evenimentele din 10 august, însă potrivit informațiilor g4media, la manifestație s-au adunat maxim 100 de participanți.

”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018. (…)

Comunitatea Declic va aduce în Piața Victoriei caravana „10 august – Nu uităm și nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018. Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin fața Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni și a Parchetului General, ca să vadă toți, de la președintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetățenii nu au uitat, sunt atenți la ce se întâmplă cu ancheta și vor dreptate.

De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă „elefantul din încăpere”, va fi adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Marele dosar 10 August privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici este în cercetare penală la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general, la 4 ani de la evenimente.

Sunt urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei și câțiva jandarmi bătăuși, nu însă și conducerea politică a MAI și PSD, reprezentată de Carmen Dan și Liviu Dragnea. În schimb, huliganii au fost condamnați definitiv, însă doar 2 din 19 persoane au primit pedepse cu executare, potrivit unei analize a G4Media.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare