Document-bombă la Realitatea Plus. Poliția cercetează din 2023 presupusa colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea

„Ieri s-a primit prin poștă la sediul Gold FM și Solid News o adresă din partea Poliției, care conține elemente spectaculoase, pe care Cozmin Gușă le-a explicat într-o intervenție la Realitatea PLUS, în emisiunea Ionelei Arcanu”, scrie solidnews.ro. 

„„Acest detaliu pe care l-ai pus în evidență (n.r. – Se investighează încă din 2023 colaborarea lui Nicușor Dan cu Securitatea) dă mult mai multă importanță unui document care nu-i chiar banal, de la Poliție, a venit prin poștă, recomandat ieri și eu l-am primit de la colegi în această dimineață. În primă instanță eram gata să acuz o hărțuire a mediului de presă, apropo de cercetarea faptului că un document de interes public a fost publicat. Asta înseamnă hărțuire, după părerea mea, îndreptată împotriva Gold FM; poate o fi primit și Realitatea, dar poate o fi primit și alții, pentru că documentul ce vizează calitatea de turnător a lui Nicușor Dan a fost publicat de către toată presa din România.

Documentul, însă, este foarte important pentru că prevede acolo o bombă: faptul că există un dosar penal din 2023, poate mai mult de jumătate de an, poate peste un an de când acest document (care a fost pus în copie în spatele acestei cereri de la Poliție) se cercetează! Aici se deschid mai multe ipoteze:

1. De ce se cercetează? A încercat cineva să-l șantajeze pe Nicușor Dan în 2023 cu acest document? Și el să fi făcut plângere la procurori?

2. Cine a beneficiat de acest document și a avut putere de șantaj asupra lui Nicușor Dan de s-a sesizat Parchetul, poate la cererea lui Dan, sau poate din oficiu?

3. Cum a folosit acest document? Pentru ca să se obțină contracte la primărie? Că ce poți să faci cu un document care te arată turnător la Securitate și tu ești primar?”

Dacă dosarul penal este deschis încă din 2023, de ce nu s-a clasat imediat în baza suspiciunilor că documentul este fals? La această întrebare, Cozmin Gușă a clarificat următoarele aspecte:

„Din discuțiile pe care le-am purtat cu specialiștii, inclusiv foști ofițeri de servicii secrete care și-au dat și numele, reiese că documentul este autentic. Noi, după ce am publicat documentul, am început să-l discutăm și am vorbit cu meseriași, care ne-au spus că documentul este autentic. Este și un colonel în rezervă de la SIE care a confirmat acest lucru, altul care a fost în serviciile secrete militare. Sunt convins că vorbim despre un document autentic. Dar chiar și așa, cu documentul autentic, cu această treabă infamantă, că se cercetează din 2023, atenție, cu primarul general în funcție, asta tot hărțuire la adresa presei înseamnă. 

Și uite încă un detaliu. Îmi pare rău că trebuie să-l amestec iar pe Ion Cristoiu. Aseară, din bun senin, iar a început să ne înjure pe noi, Realitatea PLUS și Gold FM, ca fiind la baza unui document fals. De unde știa Ion Cristoiu să înjure exact Gold FM și Solid News aseară? Cine i-a spus că trebuie să înjure Solid News pentru că ar fi publicat un document fals? A avut Cristoiu informații de la autorități că ieri ni s-a trimis această adresă de cercetare, de verficare, de fapt de hărțuire a presei libere? Cui îi face un serviciu Ion Cristoiu?

Pe lângă faptul că avem de-a face cu o hărțuire a presei, care a publicat în totalitate un document de interes public (unii au fost de acord cu acest document, alții au contestat; noi, cei care l-am publicat, l-am avut confirmat nu doar de către niște specaliști, dar la voi în studio s-a discutat și s-a văzut conversația cu una dintre victimele lui Nicușor Dan, un profesor de matematică, fost coleg cu el, fost olimpic, care astăzi trăiește în SUA), este marea bombă că Parchetul cercetează din 2023 acest document, la cererea (sau nu) lui Nicușor Dan, care a fost (sau nu) șantajat. Rămâne să vedem de cine””.

Pe de altă parte, site-ul psnews.ro scria, luna trecută, sub titlul: „De ce un vot pentru Nicușor Dan pe 9 iunie va fi un vot pierdut: riscul anulării mandatului în septembrie”:

Nicușor Dan, ar putea deveni incompatibil definitiv în luna septembrie. Acesta este în proces cu Agenția Națională pentru Integritate (ANI), după ce și-a plătit din banii primăriei amenzile date pe persoană fizică de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) ca urmare a întârzierilor în eliberarea autorizațiilor în termenele legale. În cazul unei hotărâri nefavorabile, votul din 9 iunie pentru actualul edil devine inutil.

Nicușor Dan se află de mai mult timp într-un conflict cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) după ce instituția l-a amendat în repetate rânduri pentru refuzurile sale de a elibera autorizații de construire în termenul legal. În cazul unora dintre amenzi, date pe persoană fizică, edilul a ales să le plătească din bugetul primăriei. Acest lucru îl poate duce acum într-o stare de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate (ANI) verifică deja acest caz, cercetările în curs fiind pentru fapte de conflict de interese. Procesul cu ANI va avea loc în luna septembrie. Conform avocatului Radu Dinulescu, citat de Gândul, raportul de evaluare ar fi unul devastator. Astfel, în cazul unei pronunțări nefavorabile, Nicușor Dan pierde mandatul de primar, astfel că votul din 9 iunie pentru actualul edil devine complet inutil.

Una dintre amenzile date de ISC lui Nicușor Dan a fost în luna februarie 2022, în valoare de 6.000 lei, motivată de faptul că acesta nu a emis o autorizație de construire în termenul stabilit de lege. Reprezentantii instituției au specifica clar faptul că Nicușor Dan a fost amendat și nu instituția municipiului București. Cu toate acestea, edilul a plătit amenda din bugetul local, fapt care a dus la o sesizare a Asociației pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale către ANI, privind un conflict de interese.

Ulterior, în raportul de evaluare al ANI s-a stabilit că “Nicușor Dan a încălcat regimul juridic al incompatibilității și al conflictelor de interese”. Nicușor Dan a contestat raportul, însă a pierdut în prima instanță, iar apoi a făcut recurs. Astfel, o decizie definitivă a magistraților va fi luată în septembrie. În cazul în care Nicușor Dan pierde din nou, acesta devine oficial incompatibil cu funcția de primar. Acest fapt îi face pe mulți alegătoril să se gândească acum de 2 ori dacă pun ștampila pe Nicușor Dan în 9 iunie.

Nicușor Dan și-a plătit amenzile primite de la ISC din bugetul primăriei. Citat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu explică cum au fost date sancțiunile.„Trebuie să explicăm contextul. Câteva zeci sau sute de persoane fizice sau juridice, al căror drept de a obține autorizații de construire pe terenul lor a fost încălcat de Nicușor Dan prin neeliberarea acelor autorizații sau a prelungirilor de autorizații de construire, în afară că s-au dus în instanță, ca să îl dea în judecată pe obligarea de a face, au făcut și altceva. Au făcut plângere la Inspectoratulde Stat în Construcții.

În conformitate cu legea, văzând că primarul general nu a semnat și nu a eliberat autorizațiile – el semneazăaproape ca un notar, doar pentru a o face publică, nu aredreptul să blocheze decizia arhitectului-șef -, în conformitate cu Legea 50 și cu Regulamentul de organizare și funcționare al ISC, ISC a adresat amenzi însarcina lui Nicușor Dan, ca persoană fizică.
Nu a fost pedepsită instituția, autoritatea publică numită primar general, aceasta nu are nicio responsabilitate. Este vorba despre persoana fizică Nicușor Dan”, a declarat avocatul.

Nicușor Dan a cerut în instanță anularea proceselor verbale ale ISC, atât în calitate de persoană fizică, cât și în calitate de primar general. Judecătorii nu i-au dat dreptate, iar edilul a cerut astfel revizuirea. Tot avocatul Radu Dinulescu explică faptul că acest lucru nu este întâmplător. Practic, revizuirea este o cale de atac extraordinară, menită să reformeze fondul. Nicușor Dan se teme acum de un dosar penal, după ce a plătit amenzile pe persoană fizică și avocații din bugetul public.

“A cerut asta în calitate de persoană fizică și a doua oară în calitate de primar general, în numele autorității publice. Instanțele, și la judecătorie și în calea de atac, la tribunal, au decis că primarul general, autoritate publică, nu are calitate procesuală și au respins și acțiunea pe fond.

Revizuirea este o cale de atac extraordinară care tinde să reformeze fondul. De ce o exercită Nicușor Dan? Îi e frică de repercusiunile patrimoniale, civile și penale, ale faptului că el a plătit aceste amenzi din bugetul statului, lucru remarcat și sancționat și de Curtea de Conturi, prin raportul făcut public în martie 2024”, a declarat Radu Dinulescu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare